Nie przepadam za plackami ziemniaczanymi z kilku powodów:

trzeba trzeć ziemniaki na tarce, czego nie znoszę! 

w moim domu rodzinnym wszyscy je jedli z kwaśną śmietaną lub/i z cukrem, co dla mnie jest nie do przełknięcia!

smażone na oleju są tłuste i mój żołądek odmówiłby mi posłuszeństwa!

Znalazłam jednak na to radę :-))) Ekspresowe, bez babrania z pyrami i smażenia na głębokim oleju. Proste i pyszne PLACKI SZPINAKOWE Z TOFU podane z proteinowym puree oraz sałatką warzywną i sosem hummusowym zdały egzamin!!!


Składniki na PLACKI ZIEMNIACZANE (ok.8 szt):
  • 1 opakowanie szpinakowych placków ziemniaczanych firmy SYS
  • 2 garście świeżego szpinaku
  •  200g tofu
  •  2 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 6 łyżek wody
  • sól, pieprz
  • woda
Składniki na PROTEINOWE PUREE (2 porcje):
  • 300g ugotowanej białej fasoli
  • 200g tofu
  • sól, pieprz
  • 1 duża cebula
  • olej/oliwa 
Wykonanie:
PLACKI: Siemie lniane wymieszać z wodą i odstawić do napęcznienia. Tofu rękami pokruszyć W dużej misce zmieszać wszystkie składniki. Dolać wody wg wskazówek na opakowaniu i poczekać na wchłonięcie płynu.

Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem. Mokrymi rękami uformować kulki i umieścić na blaszce, po czym delikatnie spłaszczyć nadając im wygląd placków. Piec w piekarniku w temp. ok. 170st C przez 20, następnie delikatnie obrócić i piec jeszcze 10-15min.

Placki wyłożyć z piekarnika i poczekać aż lekko przestygną (ok.10min) - staną się bardziej zwarte i nie będą się rozpadać. 
 PUREE: Fasolę i tofu zmielić robotem kuchennym na gładką masę. Dodać sól i pieprz. Posiekać cebulę w drobną kostkę i podsmażyć na patelni. Cebulę dodać do fasoli i tofu, dokładnie wymieszać.

Danie podać z surówką lub sałatką z warzywami i sosem hummusowym (hummus zmieszany z ciepłą wodą).