listopada 09, 2016
Szpinakowe placki ziemnaczane z proteinowym puree oraz sałatką i sosem hummusowym
Nie przepadam za plackami ziemniaczanymi z kilku powodów:
trzeba trzeć ziemniaki na tarce, czego nie znoszę!
w moim domu rodzinnym wszyscy je jedli z kwaśną śmietaną lub/i z cukrem, co dla mnie jest nie do przełknięcia!
smażone na oleju są tłuste i mój żołądek odmówiłby mi posłuszeństwa!
Składniki na PLACKI ZIEMNIACZANE (ok.8 szt):
- 1 opakowanie szpinakowych placków ziemniaczanych firmy SYS
- 2 garście świeżego szpinaku
- 200g tofu
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 6 łyżek wody
- sól, pieprz
- woda
Składniki na PROTEINOWE PUREE (2 porcje):
- 300g ugotowanej białej fasoli
- 200g tofu
- sól, pieprz
- 1 duża cebula
- olej/oliwa
PLACKI: Siemie lniane wymieszać z wodą i odstawić do napęcznienia. Tofu rękami pokruszyć. W dużej misce zmieszać wszystkie składniki. Dolać wody wg wskazówek na opakowaniu i poczekać na wchłonięcie płynu.
Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem. Mokrymi rękami uformować kulki i umieścić na blaszce, po czym delikatnie spłaszczyć nadając im wygląd placków. Piec w piekarniku w temp. ok. 170st C przez 20, następnie delikatnie obrócić i piec jeszcze 10-15min.
Placki wyłożyć z piekarnika i poczekać aż lekko przestygną (ok.10min) - staną się bardziej zwarte i nie będą się rozpadać.
Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem. Mokrymi rękami uformować kulki i umieścić na blaszce, po czym delikatnie spłaszczyć nadając im wygląd placków. Piec w piekarniku w temp. ok. 170st C przez 20, następnie delikatnie obrócić i piec jeszcze 10-15min.
Placki wyłożyć z piekarnika i poczekać aż lekko przestygną (ok.10min) - staną się bardziej zwarte i nie będą się rozpadać.