FLAPJACK dla miłośników owsianych domowych batoników to pozycja zdecydowanie warta wypróbowania! Można je dostać w sklepach ze zdrową żywnością z różnymi dodatkami - orzechami np. pistacjami, fistaszkami czy nerkowcami, z suszonymi owocami - rodzynkami, żurawiną,  jabłkiem oraz w różnych odsłonach - kakaowych czy waniliowych. Jednak mi najbardziej zasmakował batonik z dodatkiem orzechów PEKAN. 

Przepis banalnie prosty, dający pełną gwarancję SATYSFAKCJI podniebienia ;-))) A zatem łapcie przepis!!!

Składniki (12 batoników): 
  • 350g płatków owsianych (zwykłych lub bezglutenowych) **
  • 150g ksylitolu
  • 100ml syropu klonowego
  • 120g oleju kokosowego
  • 80g pokruszonych pekanów
  • pół łyżeczki naturalnego aromatu waniliowego lub nasion wanilii

Wykonanie: 
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą w dużej misce. Masę rozłożyć w kwadratowej formie wyłożonej papierem do pieczenia i dobrze ubić. Pieczemy przez ok. 30min w temp. 160st C (bez termoobiegu). Pokroić po wystudzeniu ostrym nożem.

** Składniki do wykonania batoników można zakupić w sieci sklepów ALMA.

Przepis dodany do akcji:
http://durszlak.pl/pliki/604
GRILL PIKNIK Menu39normal mlf8xyfmtp2u0mgjczudxdbkevbsyazz