Gryka jest świetnym produktem do pieczenia ciast :-) Dlaczego?!? Bo ciasto nie staje się suche jak wióry, a ma miękką i wilgotną strukturę. Mniammm... W połączeniu z orzechami włoskimi i laskowymi, przyprawą piernikową i kakao tworzy się smaczne oraz aromatyczne połączenie <3 Ciasto jest bez dodatku cukru, bo słodycz uzyskałam dodając dojrzałe banany. 
Moje GRYCZANE CIASTO PIERNIKOWE można połączyć z ulubionymi powidłami lub dżemem. Będzie to idealny przepis na niedzielną herbatę bądź kawę  z bliskimi ;-)


Składniki na ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki gryczanej - zmielona biała kasza gryczana firmy Lestello
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  •  1/2 szklanki orzechów laskowych 
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej lub cynamonu 
  • 4 łyżki kakao
  • 2 miarki białka czekoladowego Vegan Blend firmy MyProtein (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 2 szczypty soli morskiej/himalajskiej
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego
  • 1/3 szklanki oleju kokosowego 
  • 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 6 łyżek wody
  • 4 banany

Wykonanie:
Suche składniki wsypujemy do dużej miski i dokładnie mieszamy. Następnie siemię lniane łączymy z wodą i czekamy aż napęcznieje. 3 banany miażdżymy widelcem. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy.
Ciasto przekładamy na blachę prostokątną lub kwadratową wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch układamy plasterki banana. Pieczemy przez 50 min w temp. 175st C (bez termoobiegu). 

Podajemy z powidłami lub dżemem.