Co zrobić jak prześladuje mnie MAKARON?! I to makaron w formie ZAPIEKANKI!! Już od tak dawna miałam ochotę na warzywnego zapieksa z makaronu, ale zawsze kojarzy mi się z mnóstwem roboty... obieraniem i krojeniem warzyw, przygotowywaniem sosu, gotowaniem makaronu, starciem sera... Tyle czynności by przygotować jedno danie?!?! Ale w końcu ochota i kaprys wygrały z moim lenistwem :-D Dzięki mojej mobilizacji (i chęci na ciepłą makaronową potrawę z pieca) wyszło coś niesamowicie pysznego!!
Moja przyjaciółka, która załapała się na solidną porcję mojej zapiekanki, była zachwycona jej smakiem! Ale najlepiej sami sprawdźcie mój przepis...nie będziecie żałować czasu straconego na jej przygotowanie :-)))
Składniki (4 porcje):
- 300g makaronu orkiszowego
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1/2 cukinii
- 1/2 cebuli białej
- kawałek brokuła
- kawałek selera
- kawałek papryki czerwonej
- kawałek dyni piżmowej
- 100g sera do pizzy firmy Violife (lub innego który się dobrze rozpuści)
- 1 śmietanka sojowa lub ryżowa
- 250g kebabu wegańskiego lub pokrojonego marynowanego tofu
- sól, pieprz, 6 łyżek ziół dalmatyńskich
Makaron ugotowałam wg wskazań na opakowaniu. Starłam ser na tarce o dużych oczkach. Warzywa oczyściłam, obrałam i pokroiłam w bardzo drobne plastry bądź kostkę.
Na spód naczynia żaroodpornego ułożyłam warstwę makaronu, kebaba i posypałam serem, ziołami i przyprawami. Dalej ułożyłam warstwę warzyw, które przykryłam startym serem, ziołami i przyprawami. Wierzchna warstwa makaronowo-kebabowa również została posypana serem, ziołami dalmatyńskimi, solą i pieprzem. Na koniec wierzch równomiernie polałam śmietanką.
Zapiekankę pieczemy w zamkniętym naczyniu przez ok.45 min w 160st C.
Przepis dodany do akcji:
Facebook: www.facebook.com/Make-Life-Green-393667497478163
Instagram: www.instagram.com/make_life_green
Pinterest: pl.pinterest.com/MakeLifeGreen/
Mail: k.szczepanska1987@gmail.com