lutego 16, 2016
Warzywne Brownie z karmelizowanymi orzechami (wegańskie, bez fasoli, mąki, glutenu i cukru)
Choć WALENTYNKI i DZIEŃ SINGLA już za nami nie oznacza to, że o bliskich nam osobach i o nas samych zapominamy na kolejny rok! Moim zdaniem powinniśmy rozpieszczać i zaskakiwać drugą połówkę każdego zwykłego codziennego dnia. W ten sposób pokazujemy jak bardzo zależy nam na nim/na niej ;-) Jeśli jesteśmy osobami samotnymi, wciąż poszukującymi partnera, powinniśmy również zadbać o siebie ;-) Pokochać siebie takimi jakimi jesteśmy, łącznie z naszymi wadami i mankamentami. Nikt przecież nie jest doskonały, ale pracując nad sobą i troszcząc się o swoje zdrowie obdarzamy siebie ogromnym szacunkiem i miłością.
Mój przepis na BROWNIE Z ORZECHAMI W KARMELU dowodzi tego, jak bardzo można troszczyć się o swój organizm, a także stan umysłu. Nikt z nas przecież nie odmówi sobie od czasu do czasu kawałka czekoladowego ciasta! A jak dodam, że jest ono bezglutenowe, bezmączne, bezcukrowe i z dodatkiem warzyw? OSZALAŁA, pewnie pomyślicie!?
Ten przepis jest jednym z moim najbardziej udanych słodkich wypieków :-D Jest po prostu idealny! Mogłabym jeść to ciasto codziennie bez wyrzutów sumienia, bo wiem, że nie są to puste kalorie! Kawałek mojego czekoladowego ciasta jest pełen odżywczych składników dostarczających niezapomnianych smakowych doznań!
Mój przepis na BROWNIE Z ORZECHAMI W KARMELU dowodzi tego, jak bardzo można troszczyć się o swój organizm, a także stan umysłu. Nikt z nas przecież nie odmówi sobie od czasu do czasu kawałka czekoladowego ciasta! A jak dodam, że jest ono bezglutenowe, bezmączne, bezcukrowe i z dodatkiem warzyw? OSZALAŁA, pewnie pomyślicie!?
Ten przepis jest jednym z moim najbardziej udanych słodkich wypieków :-D Jest po prostu idealny! Mogłabym jeść to ciasto codziennie bez wyrzutów sumienia, bo wiem, że nie są to puste kalorie! Kawałek mojego czekoladowego ciasta jest pełen odżywczych składników dostarczających niezapomnianych smakowych doznań!
Składniki na BROWNIE:
Składniki na ORZECHOWĄ MASĘ KARMELOWĄ:
- 1 szklanka startej marchewki
- 1 szklanka startej cukinii
- 1 szklanka komosy białej zmielonej na mąkę w młynku do kawy
- 1 szklanka kaszy jaglanej zmielonej na mąkę w młynku do kawy
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 1 szklanka ksylitolu (lub innego słodu)
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 szklanki karobu
- 1/2 szklanki kakao 1% tłuszczu (lub normalnego)
- 1 łyżeczka esencji waniliowej (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki sody
- 1/2 szklanki zmielonego siemienia lnianego + 2 łyżki Vegegg firmy Archee* + 4 łyżki letniej wody
- 250g orzechów włoskich
- 1/3 szklanki ksylitolu
- 2 łyżki wody
- 3 łyżki soku z cytryny
CIASTO: W
szklance rozrabiamy zamiennik jaj z siemieniem lnianym i wodą. Przelewamy do miski i
dodajemy olej, mleko oraz startą marchew i cukinię. W drugiej misce mieszamy mąkę z kaszy jaglanej i komosy, sodę, cukier, sól, karob i kakao. Mokre składniki
łączymy z suchymi cały czas mieszając i dokładnie łącząc ze sobą. Masę czekoladową przelewamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok.45-50min w temp.170st C. Brownie sprawdzamy za pomocą drewnianego patyczka (jeśli jest oblepiony ciastem-piec dalej, jeśli suchy-ciasto jest gotowe). Następnie studzimy je w wyłączonym i lekko uchylonym piekarniku.
KARMELIZOWANE ORZECHY: Orzechy włoskie siekamy ostrym nożem na drobne kawałki i prażymy przez 10min na suchej gorącej patelni. W rondelku rozpuszczamy cukier w wodzie z dodatkiem cytryny. Wsypujemy uprażone orzechy i energicznie mieszając, podgrzewamy jeszcze przez kilka minut. Zdejmujemy z ognia i dekorujemy nimi wierzch ciasta.
Gdy brownie ostygnie przechowujemy je osłonięte (np. folią spożywczą) w lodówce nawet do 10 dni.
Pieczemy ok.45-50min w temp.170st C. Brownie sprawdzamy za pomocą drewnianego patyczka (jeśli jest oblepiony ciastem-piec dalej, jeśli suchy-ciasto jest gotowe). Następnie studzimy je w wyłączonym i lekko uchylonym piekarniku.
KARMELIZOWANE ORZECHY: Orzechy włoskie siekamy ostrym nożem na drobne kawałki i prażymy przez 10min na suchej gorącej patelni. W rondelku rozpuszczamy cukier w wodzie z dodatkiem cytryny. Wsypujemy uprażone orzechy i energicznie mieszając, podgrzewamy jeszcze przez kilka minut. Zdejmujemy z ognia i dekorujemy nimi wierzch ciasta.
Gdy brownie ostygnie przechowujemy je osłonięte (np. folią spożywczą) w lodówce nawet do 10 dni.