Sposób na owoce morza? Bardzo proszę! W sosie kokosowo-pomidorowym nikt nie odmówi by choć spróbować! A jest czego bo orientalny i delikatny posmak sosu z ryżowym makaronem jest boski, a krewetki są niskokalorycznym dodatkiem, który nas nasyci.
Skład:
- 1 opakowanie krewetek (ok.400g)
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1 opakowanie passaty pomidorowej
- 3 czerwone papryki
- 2 cebule
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz biały
- sok z połowy limetki
- kilka liści kafiru
- makaron ryżowy
Wykonanie:
Na oliwie podsmażyć pokrojoną cebulę i paprykę wraz z liśćmi kafiru. Po kilku minutach dodajemy obrane z pancerzyki krewetki. Po podsmażeniu dodajemy mleczko kokosowe i passatę pomidorową. Gotujemy na małym ogniu. Pod koniec dodać sok z limonki, sól i pieprz.
Ugotowany makaron ryżowy dodajemy do krewetek i mieszamy z sosem.