Sposób na owoce morza? Bardzo proszę! W sosie kokosowo-pomidorowym nikt nie odmówi by choć spróbować! A jest czego bo orientalny i delikatny posmak sosu z ryżowym makaronem jest boski, a krewetki są niskokalorycznym dodatkiem, który nas nasyci.

Skład:
  • 1 opakowanie krewetek (ok.400g)
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 opakowanie passaty pomidorowej
  • 3 czerwone papryki
  • 2 cebule
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz biały
  • sok z połowy limetki
  • kilka liści kafiru 
  • makaron ryżowy
Wykonanie:
Na oliwie podsmażyć pokrojoną cebulę i paprykę wraz z liśćmi kafiru. Po kilku minutach dodajemy obrane z pancerzyki krewetki. Po podsmażeniu dodajemy mleczko kokosowe i passatę pomidorową. Gotujemy na małym ogniu. Pod koniec dodać sok z limonki, sól i pieprz. 

Ugotowany makaron ryżowy dodajemy do krewetek i mieszamy z sosem.