Nie myślałam, że to będzie coś tak obłędnego 😳🙆🏼‍♀️ Całkiem przez przypadek, a jednak stworzyłam arcydzieło 👌🤤


▪️SKŁADNIKI na ciasto (średnia blacha kwadratowa/prostokątna):

•100g mąki migdałowej

•100g mąki z ciecierzycy

•200g mąki bezglutenowej np. mix Incola Glutenfree

•kostka masła 

•jajko

•70g cukru kokosowego np. Jawo2008 

•szczypta soli


▪️SKŁADNIKI na farsz:

•słoik musu jabłkowego np. Krokus Przetwory 

•3 jabłka 

•cynamon i przyprawa do piernika

•cukier puder do ozdoby


▪️WYKONANIE:

W dużej misce wsypujemy suche składniki na ciasto, mieszamy łyżką. Dodajemy jajko i kawałki masła. Ugniatamy rękami, tak by ciasto było jednorodną masą. Formujemy kulkę i odstawiamy do lodówki na godzinę.


Jabłka myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. W rondelku jabłka wraz z musem zagotowujemy, dodajemy przyprawy i chwile na wolnym ogniu podduszamy pod przykryciem. Odstawiamy do wystygnięcia.


Nagrzewamy piekarnik do 175 st C, w tym czasie wyciągamy ciasto i dzielimy na pół. Z jednej części formujemy spód do ciasta, ugniatając palcami. Wykładamy farsz i drugą częścią, którą rozcieramy na tarce o grubych oczkach, przykrywamy wierzch.


Pieczemy przez godzinę, wykładamy z piekarnika, czekamy aż ciasto przestygnie. Posypujemy cukrem pudrem przesianym przez sitko.