Każdemu święta Bożego Narodzenia kojarzą z zapachem piernika ❤️ Sernik piernikowy to dopiero jest szaleństwo‼️ Wyszedł ultra kremowy i cudownie aromatyczny 😌

▪️SKŁADNIKI na spód:
•150g ciasteczek Lotus
•75g oleju kokosowego

▪️SKŁADNIKI na masę:
•500g twarogu śmietankowego 
•opakowanie (250g) maskarpone
•200ml śmietany 30%
•50g odżywki białkowej o smaku waniliowym lub aromatu waniliowego
•2 łyżki mąki pszennej lub bezglutenowej np migdałowej 
•2 jajka
•50g erytrytolu / ksylitolu / miodu / cukru lub innego słodziwa 

▪️SKŁADNIKI na wierzch:
•duże opakowanie kwaśnej śmietany 18%
•3 łyżki cukru pudru 
•ciastka Lotus do dekoracji

 
🍪WYKONANIE:
Ciastka kruszymy w blenderze i łączymy z rozpuszczonym olejem. Wykładamy i ubijamy spód formy. W 175st C zapiekamy przez 5min.

Twaróg ucieramy z mascarpone, słodziwem, odżywką białkową i mąką na niewielkich obrotach, tylko do połączenia się składników. Następnie dodajemy po jednym jajku, miksując nadal na niewielkich obrotach. Na koniec śmietanka bez ubijania. Krótko miksujemy wylewamy na spód.

Pieczemy w 175 st C (góra-dół) przez 20 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 120 C i pieczemy kolejne 90 minut.

Kwaśną śmietanę mieszamy z cukrem pudrem. Rozsmarowujemy na upieczony sernik i pieczemy przez kolejne 20 minut w temperaturze 120 C. 

Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, dekorujemy ciasteczkami i wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.