🐠 Pieczony dorsz w sosie musztardowym z kaszą bulgur 🐠

Coś dla fanów rybki 💛 i propozycja na urozmaicenie obiadów 😌

🐠SKŁADNIKI (2 obiady):
• 4 ziemniaki 
•pół cukinii
•pół cebuli
•pół słoiczka ciecierzycy
•2 filety dorsza czarnego
•kilka łyżek musztardy
•pół śmietanki 18%
•szklanka kaszy bulgur @jawo2008.pl (zniżka 10% „apricot”)
•sól, pieprz biały / cytrynowy, kurkuma, suszony koperek


🐠WYKONANIE:
Warzywa obieramy i kroimy na kawałki, w misce mieszamy je z  odrobiną soli. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. 

Filety z dorsza myjemy, suszymy ręcznikiem papierową i przyprawiamy - solą, pieprzem i koperkiem. Wykładamy na warzywa.Wkładamy do nagrzanego do 200st C piekarnika na 30min.

Ciecierzycę ze słoiczka (lub pyszki) mieszamy ze śmietanką i musztardą, doprawiamy kurkumą. Polewamy rybę sosem musztardowym i zostawiamy jeszcze na 15min w piekarniku. W osolonej wodzie gotujemy kasze bulgur pod przykryciem na wolnym ogniu przez 15min.

Podajemy na kaszy, możemy posypać świeżym koperkiem.