CHILI CON CARNE kojarzy się z kuchnią meksykańską, a tak na prawdę jest to danie amerykańskie. Choć dużo byście się nie pomylili tak sądząc, bo w większości restauracji w USA gotują Latynosi! Nawet w tych azjatyckich ;-P
Jest to bardzo aromatyczna potrawa, pełna warzyw (podstawą są pomidory) i cudownie pachnących przypraw oraz ziół. Nie może w niej zabraknąć ostrej papryczki chili i kolorowego pieprzu, czosnku, kuminu czyli kminu rzymskiego oraz oregano. Przyprawia się bardzo intensywnie by wydobyć z dania zarówno smak jak i kolor. W klasycznej wersji dodaje się mięso mielone, ale ja jako weganka dodaję wegańskie 'mięso mielone' czyli zmielone tofu lub granulat sojowy.
Mój sposób jest ekspresowy, bo danie praktycznie robi się samo ;-) Choć nie oddałam ani grama tłuszczu, jest ono PRZEPYSZNE! Przy wykonywaniu tego przepisu należy pamiętać o jednej bardzo ważnej zasadzie: WSZYSTKIE SKŁADNIKI NALEŻY DROBNO POSIEKAĆ!
Składniki:
- 400g granulatu sojowego
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 100g czarnej soczewicy
- 1 puszka kukurydzy
- 1 papryka czerwona
- 1 czerwona cebula
- 4-6 ząbków czosnku
- 800g passaty pomidorowej bio
- 500ml wody
- przyprawy: 4 łyżki papryki słodkiej, 1 łyżeczka papryki ostrej chili, 1 łyżeczka papryki wędzonej, 1 łyżeczka cynamonu, 3/4 łyżeczki kuminu, 3 łyżki oregano, 2 łyżki suszonej kolendry (najlepiej świeża!), sól
Do dużego garnka wlewamy passatę pomidorową i 500ml wody. Dodajemy granulat sojowy, fasolę, pokrojoną w drobną kostkę paprykę, cebulę i czosnek. Po 15min dodajemy czarną soczewicę i kukurydzę oraz przyprawy i zioła. Na wolnym ogniu powoli dusimy wszystkie składniki i na końcu doprawiamy solą.
Chili con carne podajemy posypane świeżymi listkami kolendry z ryżem, taco lub tortillą.
Przepis dodany do akcji: