CHILI CON CARNE kojarzy się z kuchnią meksykańską, a tak na prawdę jest to danie amerykańskie. Choć dużo byście się nie pomylili tak sądząc, bo w większości restauracji w USA gotują Latynosi! Nawet w tych azjatyckich ;-P  

Jest to bardzo aromatyczna potrawa, pełna warzyw (podstawą są pomidory) i cudownie pachnących przypraw oraz ziół. Nie może w niej zabraknąć ostrej papryczki chili i kolorowego pieprzu, czosnku, kuminu czyli kminu rzymskiego oraz oregano. Przyprawia się bardzo intensywnie by wydobyć z dania zarówno smak jak i kolor.  W  klasycznej wersji dodaje się mięso mielone, ale ja jako weganka dodaję wegańskie 'mięso mielone' czyli zmielone tofu lub granulat sojowy.  

Mój sposób jest ekspresowy, bo danie praktycznie robi się samo ;-) Choć nie oddałam ani grama tłuszczu,  jest ono PRZEPYSZNE! Przy wykonywaniu tego przepisu należy pamiętać o jednej bardzo ważnej zasadzie: WSZYSTKIE SKŁADNIKI NALEŻY DROBNO POSIEKAĆ!


Składniki: 
  • 400g granulatu sojowego
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  •  100g czarnej soczewicy
  • 1 puszka kukurydzy  
  • 1 papryka czerwona
  • 1 czerwona cebula
  • 4-6 ząbków czosnku
  • 800g passaty pomidorowej bio 
  • 500ml wody
  • przyprawy: 4 łyżki papryki słodkiej, łyżeczka papryki ostrej chili, 1 łyżeczka papryki wędzonej, 1 łyżeczka cynamonu, 3/4 łyżeczki kuminu,  3 łyżki oregano, 2 łyżki suszonej kolendry (najlepiej świeża!),  sól 
Wykonanie: 
Do dużego garnka wlewamy passatę pomidorową i 500ml wody. Dodajemy granulat sojowy, fasolę, pokrojoną w drobną kostkę paprykę, cebulę i czosnek. Po 15min dodajemy czarną soczewicę i kukurydzę oraz przyprawy i zioła. Na wolnym ogniu powoli dusimy wszystkie składniki i na końcu doprawiamy solą.

Chili con carne podajemy posypane świeżymi listkami kolendry z ryżem, taco lub tortillą. 


Przepis dodany do akcji:
11normal au0kr880ddtsmy8s7u8ob96oher8tgzz