🍅 Riccota zapiekana w pomidorach z ciabattą 🥖

Wegetariańska uczta dla miłośników pomidorów i sera! 

▪️SKŁADNIKI (4 porcje):
•900ml przecieru pomidorowego
•puszka pomidorów 
•2 opakowania riccoty
•2 ciabattą
•5 ząbków czosnku
•2 papryki podłużne czerwone
•oliwa
•przyprawy: ulubione zioła, sól, pieprz

▪️WYKONANIE:
Rozgrzać piekarnik do 200 st.C. Wytnij z papryki gniazda nasienne i pokrój na kawalki ok 2 cm.

Postaw duży garnek żaroodporny z grubym dnem na średnim ogniu, wlej do niego 2 łyżki oliwy,
wsyp papryki. Obierz czosnek, pokrój na cienkie plasterki i dorzuć do garnka. 

Skręć ogień do minimum i podsmażaj dalej ok. 20 minut, często mieszajac, aż papryki zmiękną. Dodaj passatę pomidorową i pomidory. Dopraw solą, pieprzem i ziołami, doprowadź do wrzenia.

Pokrój ciabattę na kromki grubosci 2cm. Dodaj je do garnka i wymieszaj. Na wierzch nałóż ricottę
i zapiekaj jakieś 25 minut w piekarniku, aż wierzch zrobi sie chrupiacy.