Ostatnio pogoda nas nie rozpieszcza mimo, iż kalendarz wskazuje na maj. Aby poprawić sobie humor zrobiłam szybki deser, a w zasadzie kolację na słodko. Sezon na truskawki rozpoczęty, więc można szaleć z przepisami!
Dziś podsyłam Wam przepis na mus owocowy, który możecie zjeść z tym, co macie akurat pod ręką, czyli różnymi orzechami, pestkami, płatkami, bakaliami czy owocami. W sklepach coraz większy wybór więc koniec z monotonią na talerzu!... a w zasadzie miseczce ;-)
Składniki:
- 1 opak. tofu naturalnego
- 1 szklanka mleka sojowego (użyłam domowego z czarnej soi)
- 0,5 kg świeżych truskawek
- 8 daktyli
- dodatki: amarantus ekspandowany, nasiona słonecznika, świeże maliny
Mleko, tofu, truskawki i daktyle wrzucamy do miksera i mielimy na gładką masę. Mieszamy z ulubionymi bakaliami i owocami. Możemy również dodać świeże listki mięty i posypać wierzch grubym cukrem trzcinowym.
Przepis dodany do akcji: