Nowalijki dostępne są na każdym straganie już od dłuższego czasu, więc warto z tego skorzystać. Jak co roku przygotowuję botwinkę na mleku kokosowym. To prawdziwe niebo w gębie <mniam>. Wszystkim polecam na obiad lub kolację, w sam raz na chłodniejsze i bardziej ponure wiosenne dni. Rozgrzeje, dostarczy witamin, a tym samym energii na dalszą część dnia.
- 3 duże buraki
- pęczek botwinki
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki świeżego tymianku
- 0,5 łyżeczki imbiru
- sól i pieprz
- 1,5 L wody filtrowanej
Do garnka wrzucamy obrane i pokrojone warzywa - marchew, pietruszkę i buraki, a także przeciśnięty przez praskę czosnek. Dolewamy wody i gotujemy przez 25min na małym ogniu. Po tym czasie wszystko dokładnie miksujemy. Dodajemy mleczko kokosowe oraz tymianek, imbir, pieprz i szczyptę soli. Czyścimy botwinkę, następnie drobno kroimy i dodajemy do zupy. Gotujemy na wolnym ogniu przez kolejne 15min. Na koniec doprawiamy do smaku solą.
Przepis dodany do akcji: