Kolejny niezawodny klasyk w wegańskiej wersji. Brak jajek to nie ujma dla tej sałatki, ponieważ warzywa z majonezem same się obronią w smaku ;-) Jeśli upieczecie je w piekarniku ich smak będzie bardziej intensywny, pozostanie więcej witamin, a ich kolor będzie żywszy.
Składniki: 
  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 por
  • 1 jabłko
  •  4 ogórki kiszone
  • mała puszka kukurydzy
  • mała puszka groszku konserwowego
  • 6-8 łyżek domowego majonezu wegańskiego
  • natka pietruszki
  • sól, biały pieprz
Wykonanie:
Marchew, ziemniaki, pietruszkę i seler obieramy i pieczemy w piekarniku bądź razem ze skórką gotujemy do miękkości, a po wystudzeniu kroimy razem z ogórkami w drobną kosteczkę. Por siekamy w cieniutkie paseczki a jabłko ścieramy na tarce na dużych oczkach. Wszystkie warzywa wraz z posiekaną pietruszką mieszamy ze sobą w dużej misce, dodajemy majonez i doprawiamy solą oraz pieprzem.


Przepis dodany do akcji: 
Domowy Wyrób