Kolejny niezawodny klasyk w wegańskiej wersji. Brak jajek to nie ujma dla tej sałatki, ponieważ warzywa z majonezem same się obronią w smaku ;-) Jeśli upieczecie je w piekarniku ich smak będzie bardziej intensywny, pozostanie więcej witamin, a ich kolor będzie żywszy.
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 2 pietruszki
- 1/2 selera
- 1 por
- 1 jabłko
- 4 ogórki kiszone
- mała puszka kukurydzy
- mała puszka groszku konserwowego
- 6-8 łyżek domowego majonezu wegańskiego
- natka pietruszki
- sól, biały pieprz
Marchew, ziemniaki, pietruszkę i seler obieramy i pieczemy w piekarniku bądź razem ze skórką gotujemy do miękkości, a po wystudzeniu kroimy razem z ogórkami w drobną kosteczkę. Por siekamy w cieniutkie paseczki a jabłko ścieramy na tarce na dużych oczkach. Wszystkie warzywa wraz z posiekaną pietruszką mieszamy ze sobą w dużej misce, dodajemy majonez i doprawiamy solą oraz pieprzem.