Nawet będąc na wegańskiej diecie nie trzeba rezygnować z serów a la feta. W tym wydaniu zrobiłam z różnokolorowymi paprykami oraz aromatycznymi ziołami. Sałata z warzywami i migdałowym serem jest przepysznym pomysłem na kolację.


Składniki:

  • 200g płatków migdałowych lub blanszowanych migdałów
  • 70g papryki żółtej
  • 70g papryki pomarańczowej
  • 100g papryki czerwonej
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki octu owocowego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • 0,5 łyżeczka czosnku staropolskiego
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • 0,5 łyżeczki bazylii
Wykonanie:
Migdały moczymy przez kilka godzin w wodzie, a następnie mielimy na gładką masę. Dodajemy ocet, oliwę, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kawałki różnokolorowych papryk kroimy w bardzo drobną kosteczkę i dokładnie mieszamy z masą. Do małego kwadratowego naczynia żaroodpornego (10x10cm) wyłożonego papierem do pieczenia przekładamy migdałowy serek.
Pieczemy w 180st C przez ok.20min, następnie włączamy termoobieg i pieczemy jeszcze ok.5-10min (uważamy aby ser się nie spalił lecz lekko przypiekł z wierzchu).