W zimowe poranki dobrze zjeść od rana ciepłą i pożywną owsianko-jaglankę. Dodajemy do tego świeże owoce i zaczynamy dzień z mnóstwem energii oraz rewelacyjnym samopoczuciem.
Przepis nadaje się jako posiłek przed treningiem siłowym albo danie po wysiłku fizycznym. Dostarcza wszystkiego czego nam w tym momencie najbardziej potrzeba, czyli dużo złożonych węglowodanów, białka, zdrowych tłuszczy oraz witamin i soli mineralnych. Do tego ten niesamowity słodki orzechowy smak, koniecznie musicie tego spróbować!
- 2,5 łyżki płatków owsianych
- 2,5 łyżki kaszy jaglanej
- 1 łyżka tahini (pasty sezamowej)
- 1/2 szklanki mleka sojowego
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 jabłka
- 1/2 gruszki
Wykonanie:
Płatki owsiane i kaszę jaglaną gotujemy w garnuszku na mleku roślinnym oraz wodzie. Pod koniec gotowania dodajemy tahini. Owoce dokładnie myjemy i kroimy wg własnego uznania (np. w kostkę lub w plasterki). Nie obieramy ze skórki, bo w niej jak i pod nią znajduje się wiele cennych składników a także błonnik. Danie najlepiej smakuje na ciepło.