Razem z Vegan Hooligan Crew przygotowałam na nasz ostatni karnawałowy lunch paszteciki z ciasta francuskiego z farszem z czerwonej soczewicy i cebuli. Jak dla mnie okazały się prawdziwym hitem! niezwykle proste w wykonaniu i niesamowicie smaczne, wszyscy zajadali je ze smakiem. W związku z tym, że zostało mi sporo ciasta francuskiego i miałam kulinarne natchnienie, zrobiałam paszteciki w trzech odsłonach. Myślę, że może być to również Wasze danie popisowe na różne spotkania i eventy!
Składniki na FARSZ SOCZEWICOWY:
- 100g czerwonej soczewicy
- 1 średnia cebula biała
- 1 średnia cebula czerwona
- olej ryżowy/oliwa z oliwek
- sól himalajska, pieprz
Wykonanie:
Soczewice gotujemy do całkowitego rozgotowania. Drobno pokrojoną cebulkę podsmażamy i dodajemy do soczewicy, przyprawiamy.
Składniki na FARSZ FASOLOWY:
- 100g fasoli mung
- 1 średni por
- 350g pieczarek
- olej ryżowy/oliwa z oliwek
- sól himalajska, pieprz
Wykonanie:
Fasolę gotujemy i następnie miksujemy na gładką masę (aby lepiej nam się miksowało należy dodać do fasoli trochę wody). Drobno kroimy por i pieczarki i podsmażamy. Dodajemy do zmiksowanej fasoli, doprawiamy solą i pieprzem.
- 150g ajwaru (firmy ROLNIK)
- pół słoiczka suszonych pomidorów w oleju
- garść oliwek kalamata (ew.czarnych)
- 3 łyżki pasty z ciecierzycy (hummusu)
Wykonanie:
Drobno kroimy pomidory oraz oliwki. Mieszamy z ajwarem oraz odrobiną pasty z ciecierzycy (dzięki temu farsz nie będzie zbyt ostry i kwaskowaty).
Wykonanie pasztecików:
Wegańskie ciasto francuskie rozwałkowujemy na stolnicy opruszonej mąką. Kroimy wzdłuż na 4 pasy i każdy na 4 mniejsze części. W ten sposób będziemy mieć z 1 ciasta 16 szt. Łyżeczką nakładamy farsz na każdy pasztecik i formujemy w prostokąty/trójkąty. Ciasto można posmarować farszem/pastą i zwinąć w rulon, a następnie pokroić na mniejsze porcje. W ten sposób uzyskamy kształt "ślimaczków". Piec wg wskazań na opakowaniu (ok.220 st C przez 15min).