Powracam do moich śniadaniowych owsianek. Nie chcialo mi się ich rano przed pracą przygotowywać, a przecież są takie pyszne i szybkie w robieniu. Tak na prawdę same się robią...wystarczy coś dodać, coś dolać, pokroić i mamy smaczną oraz pożywną owsiankę...Voila!!!




Składniki:

  • 4 czubate łyżki bezglutenowych płatków owsianych
  • 2 czubate łyżki teffu (miłki abisyńskiej)
  • 1 łyżeczka karobu
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2/3 szklanki mleka sojowego
  • 1/3 wody
  • 1 banan
Wykonanie:
Do rondelka wsypujemy płatki owsiane, teff, karob i kakao. Dolewamy mleko sojowe oraz wodę. Wszystko dokładnie mieszamy. Chwilkę podgotowujemy owsiankę, aby stała się miękka. Zdejmujemy z ognia i dodajemy drobno pokrojonego banana. Mieszamy i delikatnie rozgniatamy banana, by owsianka stała się bardziej słodka. W ten sposób nie musimy dodawać już żadnego innego cukru czy słodu.