To moje drugie podejście do wegańskiego OMLETA. Pierwsze nieudane, bo wszystko rozpadło się na drobne kawałeczki. Przez długi czas nie wiedziałam dlaczego. Dopiero po rozmowie z koleżanką po fachu - również blogerką kulinarną, oświeciło mnie!
Aby przygotować wege omlet podstawowym składnikiem jest MĄKA z CIECIERZYCY, która sklei poszczególne składniki i nada odpowiedniej konsystencji, a także SÓL CZARNA o specyficznym siarkowym zapachu i smaku. Do tego dobrej jakości naturalne tofu oraz Wasze ulubione składniki i przepyszne danie gotowe :-)
Jest to przepis bardzo prosty w wykonaniu, więc każdy jest w stanie go wykonać. Smacznego!
Składniki:
- 3/4 szkl.mąki z ciecierzycy
- 3/4 szkl wody
- 150g organicznego naturalnego tofu firmy Joya
- kilka pomidorków cherry
- 2 ząbki czosnku
- kawałek cebuli
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól czarna Kala Namak do kupienia w sklepie internetowym biogo.pl
- świeży pieprz kolorowy
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- beztłuszczowy olej do smażenia w sprayu O kcal firmy PAM
Wykonanie:
Tofu rozgnieść palcami i wrzucić do miski. Dodać mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia, zmiażdżony przez praskę czosnek i drobno pokrojoną w kostkę cebulę. Wlać wodę i wszystko dokładnie wymieszać.
Patelnię o grubym dnie dobrze rozgrzać i delikatnie spryskać beztłuszczowym olejem. Zawartość miski wlać na patelnię. Przez 3-4 minuty smażyć na dużym gazie, następnie pokrojone w plastry pomidorki układamy na cieście, zmniejszamy ogień do minimum i przykryć pokrywką. Omlet smażymy do momentu, aż cała masa się zetnie (ok.15min).
Podajemy z ulubionym pieczywem (choć bez jest również smaczny!), możemy też posypać świeżymi ziołami np.bazylią.