W moim dzisiejszym przepisie najbardziej zaintrygowało mnie egzotyczne połączenie orzechów - MIGDAŁÓW i PŁATKÓW KOKOSOWYCH z aromatyczną przyprawą - CYNAMONEM. Pomysł jest zaczerpnięty z marokańskich wypieków, w których składniki te dość powszechnie są ze sobą zestawiane. Wierzch ciastek udekorowałam ORZECHAMI ZIEMNYMI, choć MIGDAŁY również będą świetnie tutaj pasowały. 
Główną bazą tych ciasteczek zmielone bezglutenowe płatki owsiane, ale jeśli dysponujecie innymi np. wielozbożowymi czy żytnimi, użyjcie je śmiało, bo będą również się doskonale nadawały! Cchyba, że wolicie moją bezglutenową wersję :-)
Moje MAROKAŃSKIE CIASTECZKA z KOKOSEM i MIGDAŁAMIwspaniałym dodatkiem do niedzielnej kawy, jak również zdrowym śniadaniem do szkoły czy przekąską w pracy. Dzięki małej ilości składników i prostemu wykonaniu, zrobicie je w mgnieniu oka i będziecie mogli się nimi rozkoszować do woli... a raczej do ostatniego okruszka ;-P

Składniki:
  • 1 szklanka zmielonych bezglutenowych płatków owsianych
  • 1/2 szklanki zmielonych migdałów
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki ksylitolu (lub innego cukru/słodu)
  • 1 łyżka esencji waniliowej (opcjonalnie)
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • odrobina soli
  • 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego wymieszanego z 5 łyżkami wody
  • 2/3 szklanki mleka (np.migdałowego lub kokosowego)
  • garść orzechów ziemnych lub migdałów 
Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą w dużej misce. Formujemy kulki i umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku ciasteczek umieszczamy fistaszki lub migdały i lekko spłaszczamy ciastka.

Pieczemy ok. 25 min w temp. 175st C.


Przepis dodany do akcji:
91normal v5uq59kfofgbtwl4gdxdu29biqgbzwzz