Gdy radość z pięknego jesiennego poranka w drodze do pracy uprzykrza Wam chłód, warto z rana zawczasu ugotować coś ciepłego i pożywnego. Wtedy nie straszny będzie Wam nawet deszcz czy mróz...
Dzień warto zawsze zaczynać od smacznego śniadania, bo dzięki temu mamy siły by przetrwać kiepski dzień lub nawet zmienić go na jeden z piękniejszych w tygodniu!
...więc do dzieła moi mili - czas ugotować śniadanie, by dzień stał się jeszcze lepszy!
Składniki na KOMOSANKĘ:
- 4 łyżki quinoa (komosy białej)
- 1 łyżka kakao
- 2/3 szkl.mleka roślinnego
- 1 łyżka syropu daktylowego lub 2 suszone daktyle
Składniki na MUS JABŁKOWY:
- 2 jabłka + plasterki z 1/2 jabłka do dekoracji
- garść rodzynek
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta imbiru i gałki muszkatołowej
- garść pekanów
- 1 łyżka ekspandowanego amarantusa do dekoracji
Wykonanie:
Komosę wraz z kakao zalać mlekiem, dodać syrop daktylowy lub 2 posiekane daktyle. Gotować na małym ogniu przez ok .10min.
Usunąć gniazda nasienne w jabłkach i dowolnie pokroić. Wraz z rodzynkami wrzucić je do blendera i zmielić na gładką masę. Następnie mus przelać na patelnię, doprawić przyprawami i zredukować wodę (ok.8min).
Do miseczki przełożyć czekoladową quinoę, nałożyć na wierzch mus jabłkowy, dodać świeże plasterki jabłka i posypać pekanami oraz ekspandowanym amarantusem.
Usunąć gniazda nasienne w jabłkach i dowolnie pokroić. Wraz z rodzynkami wrzucić je do blendera i zmielić na gładką masę. Następnie mus przelać na patelnię, doprawić przyprawami i zredukować wodę (ok.8min).
Do miseczki przełożyć czekoladową quinoę, nałożyć na wierzch mus jabłkowy, dodać świeże plasterki jabłka i posypać pekanami oraz ekspandowanym amarantusem.