Latem nie chce się gotować, ale coś jeść trzeba. Do tego przepisu użyłam niepalonej kaszy gryczanej, w której ostatnio się zakochałam. Jej smak jest cudowny! Zupełnie inny niż dostępnej w każdym sklepie gryki. Z letniego akcentu polecam kurki, idealnie się tutaj komponują ;-)
- 100g niepalonej kaszy gryczanej
- 50g kurek
- 2 marchewki
- 1 cukinia
- 1 biała cebula
- 1/2 naci pietruszki
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz czarny
Kaszę gryczaną gotujemy przez ok.15min na wolnym ogniu. W tym czasie na oliwie podsmażamy plasterki marchwi. Po 5min dodajemy pokrojoną cebulę, cukinię i kurki. Po 10min dodajemy grykę, przyprawiamy solą oraz pieprzem. Pozostawiamy na wolnym ogniu pod przykryciem przez kolejne 10min, od czasu do czasu mieszamy. Gdy danie przełożymy na talerz, posypujemy świeżą pietruszką.