Latem nie chce się gotować, ale coś jeść trzeba. Do tego przepisu użyłam niepalonej kaszy gryczanej, w której ostatnio się zakochałam. Jej smak jest cudowny! Zupełnie inny niż dostępnej w każdym sklepie gryki. Z letniego akcentu polecam kurki, idealnie się tutaj komponują ;-)


Składniki: 
  • 100g niepalonej kaszy gryczanej
  • 50g kurek
  • 2 marchewki
  • 1 cukinia
  • 1 biała cebula
  • 1/2 naci pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz czarny
Wykonanie:
Kaszę gryczaną gotujemy przez ok.15min na wolnym ogniu. W tym czasie na oliwie podsmażamy plasterki marchwi. Po 5min dodajemy pokrojoną cebulę, cukinię i kurki. Po 10min dodajemy grykę, przyprawiamy solą oraz pieprzem. Pozostawiamy na wolnym ogniu pod przykryciem przez kolejne 10min, od czasu do czasu mieszamy. Gdy danie przełożymy na talerz, posypujemy świeżą pietruszką.

Przepis dodany do akcji:
Uczta pod gołym niebemZ dziećmi i dla dzieciWarzywa psiankowate 2015