Z nerkowców już robiłam ser feta, twarożek, pasty do kanapek, dodawałam również do jaglanek i owsianek, a teraz przyszła pora na krem nerkowcowy z "pijanymi rodzynkami". 

Tarta upieczona na mące razowej z dodatkiem otrębów i płatków owsiano-żytnich po początkowo jest dość twarda, dlatego sugeruję upiec ciasto wieczorem i wstawić do lodówki, aby zmiękło i przeszło owocowym aromatem.

Składniki na masę nerkowcowo-banaową:
  • 300g nerkowców moczonych przez kilka godzin w wodzie
  • 100g rodzynek zalanych białym rumem
  • 2 łyżki cukru pudru trzcinowego
  • 2 banany
Składniki na kruchą tartę:
  • 1 szkl mąki pszennej razowej
  •  1 szkl zmielonych płatków osianych i żytnich
  • 1/2 szkl mix otrębów zbożowych i zarodków pszennych
  • 5 lyżek oleju kokosowego
  • 1 szkl nierafinowanego cukru trzcinowego
  • 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 1/4 szkl wody
Wykonanie ciasta:
Do miski wsypujemy mąkę, zmielone płatki, otręby i zarodki pszenne. Dosypujemy cukier i wszystkie susze składniki mieszamy ze sobą. Następnie dodajemy olej i zagęszczone siemię lniane z wodą. Ciasto dokładnie wyrabiamy, formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na ok.30min. 

Natłuszczamy formę do pieczenia tart i wykładamy nią ciastem. Następnie nakłuwamy je widelcem i pieczemy w temp. 180st C do lekkiego zarumienienia (ok.15-20min). Odstawiamy do ostygnięcia.

Wykonanie kremu:
Nerkowce bez wody zmielić na gładka masę, po czym dodać cukier puder i odsączone z rumu rodzynki (małą garść zostawiamy na później). Dokładnie wszystko mielimy, a na sam koniec wrzucamy pozostałą część rodzynek. Blendujemy krem, tak aby pozostawić większe kawałki rodzynek w masie. 

Krem nakładamy na wystudzone ciasto i ozdabiamy wierzch świeżymi plasterkami banana. Ciasto pozostawiamy przez kilka godzin w lodówce, dzięki temu tarta zmięknie i nabierze intensywniejszego aromatu.

Przepis dodany do akcji:
Uczta pod gołym niebemZ dziećmi i dla dzieci