Zapraszam do skosztowania mojej nowo odkrytej nowości z cyklu "Super Food". Tym razem użyłam sproszkowanej młodej trawy jęczmiennej, która ma całą listę korzyści zdrowotnych ze względu na swoje cenne witaminy (prowit.A, wit. z grupy B, wit.C), mikroskładniki (5x więcej żelaza niż szpinak, a także magnez, potas, cynk i miedź), białko (posiada 18 z 22 niezbędnych aminokwasów z czego 8 organizm sam nie potrafi wytworzyć), enzymy (enzym SOD i 2-O-GIV) oraz bardzo dużą ilość wapnia.
Wszystko to przekłada się na działanie antyutleniające, antyrakowe, wzmacniające układ krążenia, odchudzające, poza tym poprawia nastrój i reguluje równowagę kwasowo-zasadową organizmu.
Gwarantuję, że po takim śniadaniu rozpoczniemy dzień w znakomitym humorze i podwójną dawką energii ;-)
- 3 łyżki płatków owsianych
- 1/3 szklanki mleka sojowego
- 1/3 szklanki wody
- 1 łyżka sproszkowanej trawy jęczmiennej
- 1/2 banana
- 1/2 jabłka
- 1/2 pomarańczy lub 1 mandarynka
Wykonanie:
Płatki owsiane gotujemy na mleku sojowym i wodzie. Odstawiamy do przestudzenia. Następnie bardzo dokładnie miksujemy płatki z pokrojonymi owocami oraz łyżką trawy jęczmiennej. Smoothie jest tak gęste, że jemy za pomocą łyżki. Jeśli chcemy uzyskać bardziej płynną postać należy dolać więcej mleka roślinnego.