Zima jest dobrym czasem aby rozsmakować się w kiszonych warzywach, dlatego zapraszam do wypróbowania przepisu, który będzie idealny na chłodne dni. Doda trochę energii i dostarczy wielu witamin oraz składników mineralnych. Danie dobre zarówno na święta jak i dni powszednie.
Składniki:
- 1 opakowanie kapusty kiszonej (500g)
- 1 słoik pomidorów suszonych w oleju
- 300 g pieczarek
- 5 liści laurowych
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- sól himalajska
Wykonanie:
Kapustę kiszoną płuczemy w czystej wodzie i odsączamy na durszlaku. Pieczarki i pomidory kroimy na dosyć duże kawałki. Podsmażamy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz na oliwie z pomidorów suszonych. Po 5 min dodajemy pokrojone pieczarki i pomidory. Po kilku minutach przekładamy do garnka i dodajemy kapustę, całość dusimy przez ok.30min na średnim ogniu. Doprawiamy do smaku solą himalajską.