Kolejna owsiankowa propozycja na śniadanie albo kolację jak to było w moim przypadku! Pomimo dodatku cukru jest prawdziwą słodką przekąska, która zadowoli każdego smakosza słodyczy. Polecam gorąco tą bezglutenową owsianko-teffiankę z powidłami i pekanami <3
- 2 łyżki bezglutenowych płatków owsianych
- 2 łyżki płatków teff
- 3/4 szklanki mleka sojowego
- 1/4 szklanki wody
- 1 łyżeczka kakao
- 4-5 łyżeczek domowych powideł (słodzonych syropem ryżowym, z agawy, melasą buraczaną itp)
Płatki zalewamy mlekiem i wodą, gotujemy kilka minut. Na chwilkę odstawiamy owsiankę z palnika i czekamy aż wchłonie resztę płynu i zgęstnieje. Kakao mieszamy z powidłami (można zrobić to na ciepło podgrzewając w garnuszku). Na wierzch owsianki nakładamy powidła i dekorujemy pekanami.