Kolejna owsiankowa propozycja na śniadanie albo kolację jak to było w moim przypadku! Pomimo dodatku cukru jest prawdziwą słodką przekąska, która zadowoli każdego smakosza słodyczy. Polecam gorąco tą bezglutenową owsianko-teffiankę z powidłami i pekanami <3



Składniki:
  • 2 łyżki bezglutenowych płatków owsianych
  • 2 łyżki płatków teff
  • 3/4 szklanki mleka sojowego
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka kakao
  •  4-5 łyżeczek domowych powideł (słodzonych syropem ryżowym, z agawy, melasą buraczaną itp)
Wykonanie:
Płatki zalewamy mlekiem i wodą, gotujemy kilka minut. Na chwilkę odstawiamy owsiankę z palnika i czekamy aż wchłonie resztę płynu i zgęstnieje. Kakao mieszamy z powidłami (można zrobić to na ciepło podgrzewając w garnuszku). Na wierzch owsianki nakładamy powidła i dekorujemy pekanami.