Szybko, smacznie i w zbilansowany sposób 👌
▪️SKŁADNIKI (4 porcje):
• 500g mięsa mielonego
• 900ml passaty pomidorowej
• pół słoiczka koncentratu
• puszka groszku konserwowego
• pół papryki żółtej
• pół papryki czerwonej
• cebula
• przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, kurkuma, oregano, cukier lub erytrol - polecam od @jawo2008.pl
•olej / oliwa
•burrata
▪️WYKONANIE:
Mięso i warzywa myjemy pod bieżącą wodą przed obróbką.
Na oleju lub oliwie podsmażamy mięso mielone z przyprawami. Przekładamy do większego garnka.
Warzywa kroimy i podsmażamy na oleju lub oliwie z przyprawami, przekładamy do garnka z mięsem.
Passatę i koncentrat dodajemy do garnka i włączamy gotowanie. Dodajemy pół szklanki wody jeśli sos jest zbyt gęsty. Wsypujemy przyprawy - dużo papryki i oregano, to podstawa sosu. Dodajemy 2 łyżki cukru lub erytrytolu do smaku.
Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 10-15min. W tym czasie gotujemy makaron do spaghetti w mocno osolonej wodzie (zalewamy wrzątkiem). Po ok.15min odcedzamy na durszlaku i schładzamy pod zimną bieżącą wodą (dzięki temu makaron się NIE SKLEI!).
Na talerzu układamy porcję makaronu i sosu, na wierzch pół burraty. Posypujemy oregano.