Równie pyszne co te tradycyjne na mące pszennej, aksamitne i bardzo smakowite, chrupiące dzięki orzeszkom❗️

Polecam upiec całą partię i częścią obdarować bliskich 🥰

To najpyszniejsze pierniczki jakie upiekłam 💕

▪️SKŁADNIKI (2 blachy pierników):
•1 szklanka mąki multi mix bezglutenowych mąk @incola_glutenfree 
•1 szklanka mąki z grochu / ciecierzycy
•1/3 kostki masła
•1/3 szklanki cukru kokosowego
•100 g miodu (u mnie z dodatkiem kakao)
•1 opakowanie kwaśnej śmietany szczecineckiej 18%
•3 jajka (wykorzystamy tylko żółtka) 
•1 łyżeczka sody oczyszczonej
•1 łyżka kakao
•1,5 łyżki przyprawy do piernika
•1 łyżeczka cynamonu 
•mąka gryczana @incola_glutenfree 
•orzechy do ozdoby: makadamia, pekan, migdały, laskowe, włoskie 

▪️WYKONANIE:
W rondelku umieść masło, miód, kakao i przyprawy korzenne. Rondelek umieść na palniku i ustaw małą moc. Całość podgrzewaj przez kilka minut do roztopienia się masła. Słodki krem wymieszaj dokładnie. Odstaw do przestudzenia.

Pół szklanki kwaśnej śmietany wymieszaj z sodą, która zacznie pracować i się burzyć.

W dużej misce umieść mąkę, żółtka jaj i śmietanę wymieszaną z sodą oczyszczoną. Wlej przestudzoną zawartość z rondelka i dokładnie zamieszaj ciasto. Sprawdź czy taka ilość cukru Ci odpowiada, jeśli chcesz, to dodaj więcej. Ciasto jest klejące i lejące, dlatego odstaw do lodówki na noc (conajmniej 10g).

Po tym czasie ciasto jest bardziej gęste, ale nadal może się kleić. Przed wyłożeniem na blat, dłonie oprósz w mące gryczanej a także blat i ciasto. Ciasto podziel na kilka kulek, będzie łatwiej formować z nich pierniki. Rozwałkuj pierwszą kulę ciasta na grubość ok 5mm i wykrawaj foremkami świątecznymi (może być nawet szklanka). 

Wycięte pierniczki wkładaj na blaszkę z papierem do pieczenia. Zapełnij 2 blachy, udekoruj pierniczki orzechami. Każdą partię pierniczków piecz na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 12 minut. Po upieczeniu można je od razu wyjmować z piekarnika i układać na kratce do przestudzenia.