🥕 Makaron z tofu w sosie marchewkowo-pomidorowym 🍅


Przyjemnie warzywny sos z bezglutenowym kolorowym makaronem @incola_glutenfree 😋


🍅SKŁADNIKI (2 porcje):

-kostka tofu naturalnego lub w ziołach 

-pół puszki passaty pomidorowej

-pół soku marchewkowego świeżego

-warzywa: marchewka, kawałek papryki, cebula

-przyprawa: słodka papryka, czosnek, sól, pieprz ziołowy, świeże zioła (bazylia, tymianek)

-oliwa

-makaron bezglutenowy Fusilli Tricolore @incola_glutenfree 



🥕WYKONANIE:

Warzywa i tofu kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie przez ok.15min, zalewamy passatą i sokiem, przyprawiamy. Gotujemy na małym ogniu ok.20min, na końcu solimy. 


Jeśli sos jest zbyt rzadki możemy zagęścić mąką - 2 łyżki mąki gryczanej + odrobina zimnej wody, dokładnie mieszamy w kubku, po czym powoli wlewamy do sosu, cały czas mieszając.


Makaron gotujemy w osolonej wodzie.


Przed podaniem posypujemy świeżymi ziołami.