🥕 Makaron z tofu w sosie marchewkowo-pomidorowym 🍅
Przyjemnie warzywny sos z bezglutenowym kolorowym makaronem @incola_glutenfree 😋
🍅SKŁADNIKI (2 porcje):
-kostka tofu naturalnego lub w ziołach
-pół puszki passaty pomidorowej
-pół soku marchewkowego świeżego
-warzywa: marchewka, kawałek papryki, cebula
-przyprawa: słodka papryka, czosnek, sól, pieprz ziołowy, świeże zioła (bazylia, tymianek)
-oliwa
-makaron bezglutenowy Fusilli Tricolore @incola_glutenfree
🥕WYKONANIE:
Warzywa i tofu kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie przez ok.15min, zalewamy passatą i sokiem, przyprawiamy. Gotujemy na małym ogniu ok.20min, na końcu solimy.
Jeśli sos jest zbyt rzadki możemy zagęścić mąką - 2 łyżki mąki gryczanej + odrobina zimnej wody, dokładnie mieszamy w kubku, po czym powoli wlewamy do sosu, cały czas mieszając.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
Przed podaniem posypujemy świeżymi ziołami.