Ten przepis wzbudził największe zainteresowanie na instagramie (@apricot_smile) w ostatnim czasie 😍Obiecałam go tak wielu osobom że musiałam się nim jak najszybciej podzielić tam jak i również tutaj na blogu 🤗


Skład:

✖️Spód:

  • 20g mąki z grochu/ciecierzycy 
  • 20g mąki pszennej razowej 
  • 1 jajko 
  • 20ml mleka/napoju roślinnego 
  • 30ml wody 
  • szczypta pdp 
  • szczypta soli 
  • szczypta kurkumy 
  • szczypta oregano/ziół prowansalskich

✖️Wierzch:

  • łyżeczka koncentratu
  • kawałek cebuli 
  • kawałek papryki 
  • kawałek cukinii 
  • 4 plastry chudej szynki 
  • 3 plastry sera mierzwionego 
  • 5g startego parmezanu 
  • szczypta oregano 
  • garść rukoli

Wykonanie:

Składniki na ciasto mieszamy w dużym kubku i wylewamy na dobrze rozgrzaną patelnię delikatnie spryskaną olejem. Smażymy kilka minut aż ciasto się zetnie i przerzucamy na drugą stronę. Zmniejszamy ogień na minimum.


Upieczoną stronę smarujemy koncentratem, kładziemy składniki - pokrojone warzywa, plastry szynki i sera. Posypujemy parmezanem i oregano. Zakrywamy pokrywką i pozostawiamy na ogniu przez 5min. Wyłączamy ogień i zostawiamy na kolejne 5min. Po tym czasie wykładamy na talerz i posypuję rukolą.


Cała pizza: 385 kcal | 30,8g białka | 15,8g tłuszczu | 32,8g węglowodanów