W gruncie rzeczy nie przepadam za zupami z kilku powodów - dużo składników, pracochłonność, mało sycące. Wole stawiać na kremy które są bardziej skoncentrowane a przy tym dłużej trzymają nasz głód na wodzy. Jako że moje dania muszą być w głównej mierze bezproblemowe i szybkie stworzyłam najszybszy i nadal pyszny! KREM DYNIOWY z 3 produków. 

Skład:
  • 1 dynia hokkaido (ok.1,5kg)
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • pół opakowania czerwonej lub żółtej soczewicy (225g)
  • woda
  • przyprawy: curry, kurkuma, biały pieprz, sól 
Wykonanie:
Dynię myjemy, wydrążamy środek z pestek i kroimy na dowolne kawałki. Nie obieramy ze skóry - jest jadalna. Pieczemy w 220st C przez 30min (aby dynia była miękka).

Gotujemy soczewicę na wodzie z dodatkiem soli (do całkowitego rozgotowania). Nalewam wody 2cm powyżej poziomu ziaren i w miarę gotowania w razie potrzeby dolewam jeszcze trochę. Tak by soczewica wchłonęła całą wodę i była rozgotowana. 

Upieczoną dynie przekładamy do garnka i zalewamy mleczkiem kokosowym. Miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy soczewicę. Włączamy palnik i dodajemy przyprawy. Gotujemy ok 10min aby składniki się połączyły mieszkać co jakość czas. 

Podawać koniecznie z prażonymi (na suchej patelni) pestkami dyni!