W gruncie rzeczy nie przepadam za zupami z kilku powodów - dużo składników, pracochłonność, mało sycące. Wole stawiać na kremy które są bardziej skoncentrowane a przy tym dłużej trzymają nasz głód na wodzy. Jako że moje dania muszą być w głównej mierze bezproblemowe i szybkie stworzyłam najszybszy i nadal pyszny! KREM DYNIOWY z 3 produków.
Skład:
- 1 dynia hokkaido (ok.1,5kg)
- 1 puszka mleczka kokosowego
- pół opakowania czerwonej lub żółtej soczewicy (225g)
- woda
- przyprawy: curry, kurkuma, biały pieprz, sól
Wykonanie:
Dynię myjemy, wydrążamy środek z pestek i kroimy na dowolne kawałki. Nie obieramy ze skóry - jest jadalna. Pieczemy w 220st C przez 30min (aby dynia była miękka).
Gotujemy soczewicę na wodzie z dodatkiem soli (do całkowitego rozgotowania). Nalewam wody 2cm powyżej poziomu ziaren i w miarę gotowania w razie potrzeby dolewam jeszcze trochę. Tak by soczewica wchłonęła całą wodę i była rozgotowana.
Upieczoną dynie przekładamy do garnka i zalewamy mleczkiem kokosowym. Miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy soczewicę. Włączamy palnik i dodajemy przyprawy. Gotujemy ok 10min aby składniki się połączyły mieszkać co jakość czas.
Podawać koniecznie z prażonymi (na suchej patelni) pestkami dyni!