Nikt nie pogardzi OWSIANYMI CIASTECZKAMI z BAKALIAMI! Przerobiłam już wiele podobnych przepisów, ale ten wyszedł najlepszy <3 Kilka osób próbowało i zachwalało, więc myślę, że już czas by moją sekretną recepturą podzielić się z Wami!



Składniki:
  • 1 szklanka zmielonych bezglutenowych płatków owsianych
  • 1 szklanka bezglutenowych płatów owsianych 
  • 2 banany
  • 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego
  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • 1/2 szklanki zmielonego maku
  • 1/2 szklanki ksylitolu (lub innego cukru/słodu)
  • 1 łyżka esencji migdałowej / olejku migdałowego
  • 2 garście rodzynek
  • 1 garść jagód goji
  • 1 garść słonecznika
  • 1 garść migdałów
  • 4 łyżki sezamu  
  • odrobina soli
  • 2/3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 5 łyżek zmielonego siemienia lnianego wymieszanego z wodą
Wykonanie:
Siemie lniane zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Banana rozdrabniamy wwidelcem lub blenderem. Olej kokosowy podgrzewamy aby uzyskać płynną formę. Wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy ze sobą i łączymy z składnikami mokrymi w dużej misce. Na blaszce do pieczenia dużą łyżką wykładamy ciasto tworząc okrągłe kleksy.

Pieczemy ok. 15 min w temp. 175st C.