października 14, 2016
Czekoladowe batoniki z bakaliami i orzechami (bez pieczenia i cukru, wegańskie)
BAKALIOWE BATONIKI BEZ PIECZENIA chodzą za mną od dłuższego czasu. To nic innego jak słodkie praliny, uformowane w prostokąty! Z dodatkiem roślinnego BIAŁKA stają się bardzo pożywną przekąską, a dodatek KAKAO lub KAROBU nadaje im czekoladowego smaku!
W środku znajdziecie amarantus, płatki, pestki, orzechy i suszone owoce. Czyż nie wyglądają smacznie?!?! Musicie je koniecznie zrobić w domu :-)
- 10 daktyli
- pół szklanki nerkowców
- 1/2 szklanki amarantusa ekspandowanego
- 3/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych firmy Lestello
- garść jagód goji
- garść rodzynek
- garść nasion słonecznika
- 2 łyżki sezamu
- odrobina wody
- 2 łyżki kakao lub karobu
- 30g białka czekoladowego Vegan Blend firmy MyProtein
Wykonanie:
Nerkowce zmielić na sucho w mikserze. Daktyle z odrobiną ciepłej wody zmiksować na gładką masę. Do dużej miski wsypać suche składniki, wymieszać ze sobą, a na koniec dodać masę z daktyli. Ponownie ze sobą dokładnie wymieszać.
Nerkowce zmielić na sucho w mikserze. Daktyle z odrobiną ciepłej wody zmiksować na gładką masę. Do dużej miski wsypać suche składniki, wymieszać ze sobą, a na koniec dodać masę z daktyli. Ponownie ze sobą dokładnie wymieszać.
Batoniki formujemy mokrymi dłońmi w prostokąty. Nie ma potrzeby ich schładzania czy mrożenia. Trzymamy w lodówce max przez 4-5 dni.