Jestem już po niedzielnym treningu, kolejne 16km biegu za mną ;-) Pogoda idealna, lekko powyżej zera, trzaskający śnieg i lód pod nogami, świeże i czyste powietrze...BAJKA! Uczucie dobrze wykonanego treningu i endorfiny, które towarzyszą przez resztę dnia...to właśnie daje mi motywację do kolejnego wyjścia! 

Po treningu dobrze jest odżywić i zarazem nawodnić organizm szklanką wody z cytryną oraz pożywnym, ciepłym daniem. Jeśli chcecie coś przyrządzić w krótkim czasie to polecam ten szybki przepis! Podczas gotowania makaronu zrobicie sos grzybowy i na pewno starczy Wam również kilka minut na przygotowanie prostej kolorowej sałaty. Wystarczy ją polać octem balsamicznym, przyprawić solą, pieprzem i ziołami. 

Makaron razowy z pieczarkowym sosem oraz sałatą to zdrowy obiad, który przygotujecie w 30min...więc do dzieła!


Składniki (3 porcje):
  • 400g makaronu razowego
  • 500g pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 śmietanka sojowa
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 pęczek naci pietruszki
  • sól i biały pieprz
Wykonanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie wg zaleceń na opakowaniu, po czym schłodzić go w zimnej wodzie (nie będzie się sklejał).

Pieczarki oczyścić i drobno pokroić, a cebulę poszatkować. Pieczarki i cebulę podsmażać na suchej patelni z powłoką teflonową. Dodajemy małymi garściami, redukując nadmiar wody. Gdy się lekko zarumienią wlewamy śmietankę i pół szklanki wody. Przez kilka minut podduszamy pieczarki i przyprawiamy. Na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę.

Do grzybowego makaronu polecam szybką sałatę z kolorowymi warzywami, polaną octem balsamicznym i doprawioną solą, pieprzem oraz ziołami dalmatyńskimi.
Przepis dodany do akcji:
79normal g6jpv1w4w5kg52a86s3fbgyp9irbvazz 77normal 7vgcowsnxddases5w5i834gldyak6qzz