Jestem już po niedzielnym treningu, kolejne 16km biegu za mną ;-) Pogoda idealna, lekko powyżej zera, trzaskający śnieg i lód pod nogami, świeże i czyste powietrze...BAJKA! Uczucie dobrze wykonanego treningu i endorfiny, które towarzyszą przez resztę dnia...to właśnie daje mi motywację do kolejnego wyjścia!
Po treningu dobrze jest odżywić i zarazem nawodnić organizm szklanką wody z cytryną oraz pożywnym, ciepłym daniem. Jeśli chcecie coś przyrządzić w krótkim czasie to polecam ten szybki przepis! Podczas gotowania makaronu zrobicie sos grzybowy i na pewno starczy Wam również kilka minut na przygotowanie prostej kolorowej sałaty. Wystarczy ją polać octem balsamicznym, przyprawić solą, pieprzem i ziołami.
Makaron razowy z pieczarkowym sosem oraz sałatą to zdrowy obiad, który przygotujecie w 30min...więc do dzieła!
Po treningu dobrze jest odżywić i zarazem nawodnić organizm szklanką wody z cytryną oraz pożywnym, ciepłym daniem. Jeśli chcecie coś przyrządzić w krótkim czasie to polecam ten szybki przepis! Podczas gotowania makaronu zrobicie sos grzybowy i na pewno starczy Wam również kilka minut na przygotowanie prostej kolorowej sałaty. Wystarczy ją polać octem balsamicznym, przyprawić solą, pieprzem i ziołami.
Makaron razowy z pieczarkowym sosem oraz sałatą to zdrowy obiad, który przygotujecie w 30min...więc do dzieła!
Składniki (3 porcje):
- 400g makaronu razowego
- 500g pieczarek
- 2 cebule
- 1 śmietanka sojowa
- 1/2 szklanki wody
- 1 pęczek naci pietruszki
- sól i biały pieprz
Wykonanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie wg zaleceń na opakowaniu, po czym schłodzić go w zimnej wodzie (nie będzie się sklejał).
Pieczarki oczyścić i drobno pokroić, a cebulę poszatkować. Pieczarki i cebulę podsmażać na suchej patelni z powłoką teflonową. Dodajemy małymi garściami, redukując nadmiar wody. Gdy się lekko zarumienią wlewamy śmietankę i pół szklanki wody. Przez kilka minut podduszamy pieczarki i przyprawiamy. Na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę.
Do grzybowego makaronu polecam szybką sałatę z kolorowymi warzywami, polaną octem balsamicznym i doprawioną solą, pieprzem oraz ziołami dalmatyńskimi.
Pieczarki oczyścić i drobno pokroić, a cebulę poszatkować. Pieczarki i cebulę podsmażać na suchej patelni z powłoką teflonową. Dodajemy małymi garściami, redukując nadmiar wody. Gdy się lekko zarumienią wlewamy śmietankę i pół szklanki wody. Przez kilka minut podduszamy pieczarki i przyprawiamy. Na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę.
Do grzybowego makaronu polecam szybką sałatę z kolorowymi warzywami, polaną octem balsamicznym i doprawioną solą, pieprzem oraz ziołami dalmatyńskimi.
Przepis dodany do akcji: