Człowiek je oczami, dlatego uwielbiam jak mój talerz jest kolorowy! Gdy nie mam za bardzo czasu ani ochoty na gotowanie, a mam wilczy apetyt, otwieram lodówkę i wykładam całą moją szufladę z warzywami. 

 Podstawą każdej mojej sałatki jest mix różnych sałat z dodatkiem rukoli, roszponi, szpinaku czy jarmużu. Po obowiązkowym opłukaniu mieszam je ze sobą i dodaję do nich górę świeżych warzyw, ziół i kiełków. To co znajdzie się akurat na talerzu zależy od tego co dostanę na targu czy w sklepie, bo przecież nie przez cały rok dostaniemy np.jarmuż czy pomidory malinowe.

Wszystkie sałaty polewam zawsze aromatycznym ziołowym sosem lub jeśli mam ochotę na coś ostrego - sosem curry. Mam swoje ulubione zestawy, które najbardziej pasują do wybranego dressingu. 

Może i Wam one przypasują? Sami wypróbujcie i dajcie znać który najbardziej Wam się spodobał!



Składniki na SOS VINEGRETTE:
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  •  1 łyżeczka syropu (dowolnego np.ryżowego, klonowego, daktylowego)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki suszonych ziół prowansalskich
  • 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej i pieprzu czarnego
  • 2 łyżki wody 
  • 6 łyżek oleju lnianego
 Składniki na SAŁATKĘ AROMATYCZNĄ:
  • mix sałat + jarmuż
  • 2 rzodkiewki
  • kawałek żółtej papryki
  • kawałek pomidora malinowego/ 4 pomidorki cherry
  • kawałek awokado
  • kawałek kalarepy
  • 4 plasterki cukinii
Wykonanie:
SOS: czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki wrzucamy do pojemnika i miksujemy w blenderze.

SAŁATKA: wszystkie warzywa płuczemy pod bieżącą wodą (również sałatę!). Cukinię obieramy ze skórki, a kawałek awokado wydrążamy łyżką (jeśli jest bardzo dojrzałe i miękkie). Warzywa kroimy na małe kawałki i polewamy sosem ziołowym. 

Można dodać do sałatki ziołowego tofu firmy POLSOJA.


Składniki na SOS CURRY:
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  •  1 łyżeczka syropu (najlepiej ryżowego)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki suszonych ziół dalmatyńskich
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej i pieprzu kolorowego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki wody 
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
 Składniki na SAŁATKĘ POŻYWNĄ:
  • mix sałat + rukola
  • garść kiełków brokuła
  • 2 rzodkiewki
  • kawałek żółtej papryki, pomarańczowej, czerwonej lub zielonej
  • 4 plasterki ogórka
  • 1/4 białej cebuli
  • garść ugotowanej ciecierzycy
Wykonanie:
SOS: czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki wrzucamy do pojemnika i miksujemy w blenderze.
SAŁATKA: wszystkie warzywa płuczemy pod bieżącą wodą (również sałatę i kiełki). Ciecierzycę gotujemy wg wskazań na opakowaniu (warto ugotować więcej na zapas, bo można ją trzymać do 4 dni w lodówce). Ogórek obieramy ze skórki. Warzywa kroimy na kawałki i polewamy sosem curry.

Przepis dodany do akcji:
Wegetariański obiad V