Lubię KAWĘ za jej działanie pobudzające metabolizm, choć uważam, że zdecydowanie lepsza od niej jest YERBA MATE, która pobudza mocniej i na dłużej, a do tego korzystnie wpływa na układ trawienny, poprawia odporność i dostarcza witaminy oraz soli mineralnych.

Jednak nie umiem zapomnieć o kawie, bo uwielbiam jej aromat, smak i zapach! Wiem, że nie jest to najzdrowszy napój świata i zdaję sobie, że kawa odwadnia, dlatego zachęcam do wypijania dodatkowej szklanki wody razem z kawą ;-)
Tym razem udało mi się stworzyć przepis na DELIKATNĄ CAFFE LATTE. Jest to zdrowsza wersja bo dodałam do niej  MUS DYNIOWY, DOMOWE MLEKO ROŚLINNE oraz ROZGRZEWAJĄCE PRZYPRAWY.
 Składniki:
  • 1 filiżanka espresso
  • 1 filiżanka ciepłego i spienionego mleka roślinnego (za pomocą ręcznego spieniacza lub miksera)
  • 2-3 łyżki musu lub dżemu z dyni (najlepiej domowego)
  • szczypta cynamonu, imbiru i kardamonu
  • cukier/syrop wg uznania
Wykonanie:
Gorącą kawę mieszamy z musem z dyni, przyprawami oraz cukrem. Przelewamy do szklanki i powoli wlewamy spienione mleko. Posypujemy odrobiną cynamonu.

 Przepis dodany do akcji:
Sposób na dynię 2015Jesienne SuperfoodsGrzyby i warzywa jesienne. 2015Jesienne słodkości!