Falafele! Każdy weganin i wegetarianin powinien je znać. Osobiście jestem ich wielką fanką.  Uważam, że najlepiej smakują w zestawieniu z sosem czosnkowym. To prawdziwy marokański rarytas. Wystarczy dołożyć pitę lub tortillę oraz świeże warzywa i pyszny egotyczny obiad mamy na talerzu!
 
Składniki na falafele: 
  • 500g ugotowanej ciecierzycy
  • 1 duży upieczony lub ugotowany burak
  • 1/2 cebuli
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • szczypta kuminu, kardamonu i kolendry
  • odrobina wody
 Składniki na sos czosnkowo-pietruszkowy/koperkowy: 
  • 1 duży lub 2 małe naturalne jogurty sojowe
  • odrobina mleka roślinnego
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1 pęczek posiekanej natki pietruszki lub koperku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól morska i czarny pieprz do smaku
    Wykonanie:
    Ciecierzycę razem z pokrojonym w dowolny sposób burakiem mielimy za pomocą blendera na gładką masę. Podczas miksowania dodajemy kilka łyżek filtrowanej wody oraz oliwę. Dorzucamy wszystkie przyprawy i sok z cytryny. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

    Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok.40min w 180st C. Podajemy na ciepło z sosem czosnkowym.