Kolejna akcja Vegan Hooligan Crew za mną. Tym razem event przygotowaliśmy w słodkiej wersji i serwowaliśmy pyszności takie jak: torty, tarty, placki, ciasta, ciasteczka, pralinki i puddingi. Dzisiaj chcę się z Wami podzielić przepisem na mój słodki deserek. Inspirację do jego stworzenia zaczerpnęłam z tajskich orientalnych smaków.


Składniki: 
  • 300g ryżu jaśminowego
  • 2 puszki mleka kokosowego
  • 3 banany
  • otarta skórka z limonki
  • kilka łyżek cukru trzcinowego
  • naturalna esencja waniliowa 
  • sproszkowana wanilia
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta cynamonu
Wykonanie:
Ryż gotujemy na mleku kokosowym cały czas mieszając aby się nie przypalił od spodu. Pod koniec dodajemy cukier trzcinowy do smaku. Gdy ryż będzie już prawie miękki, przykrywamy garnek pokrywką i odstawiamy na 15min, aby doszedł.

W drugim garnku wrzucamy pokrojone w kostkę banany, dolewamy mleko kokosowe, dodajemy wanilię i sok z cytryny. Gotujemy przez 15-20min. Jeśli uznamy, że krem jest za mało słodki, dosładzamy  cukrem trzcinowym.

Do pucharków nakładamy na przemian ryż i krem bananowy. Na wierzchu dekorujemy cynamonem i skórką z limonki.