Kolejna akcja Vegan Hooligan Crew za mną. Tym razem event przygotowaliśmy w słodkiej wersji i serwowaliśmy pyszności takie jak: torty, tarty, placki, ciasta, ciasteczka, pralinki i puddingi. Dzisiaj chcę się z Wami podzielić przepisem na mój słodki deserek. Inspirację do jego stworzenia zaczerpnęłam z tajskich orientalnych smaków.
- 300g ryżu jaśminowego
- 2 puszki mleka kokosowego
- 3 banany
- otarta skórka z limonki
- kilka łyżek cukru trzcinowego
- naturalna esencja waniliowa
- sproszkowana wanilia
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta cynamonu
Ryż gotujemy na mleku kokosowym cały czas mieszając aby się nie przypalił od spodu. Pod koniec dodajemy cukier trzcinowy do smaku. Gdy ryż będzie już prawie miękki, przykrywamy garnek pokrywką i odstawiamy na 15min, aby doszedł.
W drugim garnku wrzucamy pokrojone w kostkę banany, dolewamy mleko kokosowe, dodajemy wanilię i sok z cytryny. Gotujemy przez 15-20min. Jeśli uznamy, że krem jest za mało słodki, dosładzamy cukrem trzcinowym.
Do pucharków nakładamy na przemian ryż i krem bananowy. Na wierzchu dekorujemy cynamonem i skórką z limonki.