Awokado należy do żywności "Superfoods" charakteryzującej się wysoką gęstością odżywczą. Oznacza to, że produkt posiada najkorzystniejszy stosunek wartości odżywczej (witamin, soli mineralnych, enzymów, substancji bioaktywnych, aminokwasów itp) do wartości energetycznej (ilości kcal).   
Jakie są główne właściwości zdrowotne awokado? Przede wszystkim reguluje poziom złego cholesterolu, posiada działanie przeciwzapalne i przeciwstarzeniowe, korzystnie wpływa na trawienie, reguluje ciśnienie krwi i poziom cukru, jest również 
naturalnym antyoksydantem. W takim razie nie pozostaje mi nic innego jak przygotować coś pysznego z niego.


Składniki:
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka karobu
  • 2 łyżki słodu buraczanego
  • garść rodzynek
  • 1 banan
  • 4 wafle z brązowego ryżu
  • garść orzechów do posypania (np. orzechy laskowe, nerkowce, migdały)
Wykonanie:
Awokado i banana obieramy ze skórki. Kawałki awokado wrzucamy do miksera, dodajemy słód buraczany, kakao i karob, a następnie blendujemy na gładki krem. Rodzynki drobno siekamy i mieszamy z kremem (nie miksujemy!). Banana kroimy na cienkie plasterki. 

Na pierwszego wafla nakładamy od góry warstwę kremu i plasterki banana. Przykrywamy kolejnym waflem posmarowanym od dołu i góry kremem. W ten sposób przygotowujemy 3 warstwy. Na najwyższą nakładamy ostatnią warstwę kremu i plasterki banana, a na koniec obsypujemy orzechami.