Niewiele jest zdrowych i smacznych past kanapkowych na naszym rynku, do których nie są dodawane stabilizatory smaku, emulgatory i wypełniacze, duże ilości utwardzonych tłuszczy i kwasku askorbinowego. Wiele z nich pakowana jest w plastikowe czy metalowe opakowania, które zawierają Bisfenol A, szkodliwy dla naszego zdrowia. 

Na pierwsze śniadanie doskonałym wyborem są lekkie wafle ryżowe posmarowane pastą, pasztetem lub paprykarzem, dlatego też postanowiłam przygotować domową i szybką alternatywę do tych kupnych, które zawierają chemiczne dodatki.


Składniki:
  • szklanka ugotowanej cieciorki
  •  6 suszonych pomidorów w oleju
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól himalajska i pieprz kolorowy
  • odrobina oleju z zalewy
  • odrobina wody 

Wykonanie:
Siekamy pietruszkę i blendujemy przez kilka minut z cieciorką oraz pomidorami. Aby masa dobrze się zmiksowała dodajemy trochę wody i oleju z zalewy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Pastę przekładamy do słoiczka i trzymamy w lodówce. Świetnie smakuje na kanapce z warzywami, sałatą i wegańskim majonezem.