Bardzo aromatyczne i wilgotne, z mnóstwem orzechów oraz przypraw 🤩
Musisz je zrobić‼️
▪️SKŁADNIKI na ciasto (standardowa forma podłużna):
•1,5 szklanki startej marchewki (ok.3 marchewki)
•1 szklanka multi mix mąk bezglutenowych
•0,5 szklanki kukurydzianej @sanoglutenfree
•2 miarki odżywki białkowej czekoladowej @fitwomen.pl (zniżka na kod „apricot”)
•2 jajka
•100ml oleju rzepakowego
•150g jogurtu naturalnego
•80g cukru kokosowego @jawo2008.pl (zniżka na kod „apricot”)
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
•1 łyżeczka cynamonu
•1 łyżeczka przyprawy do piernika
•1 szklanka orzechów włoskich
•szczypta soli
▪️SKŁADNIKI na polewę:
•150ml kwaśnej śmietany 18%
•3 łyżki cukru pudru
▪️WYKONANIE:
Marchew trzemy na tarce o grubych oczkach. Piekarnik nastawiamy na 175°C i zabieramy się za ciasto. Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą, następnie dodajemy mokre składniki i łączymy na gładką masę. Ciasto powinno być delikatnie lejące.
Forma najlepiej jakby była silikonowa, jeśli nie jest można użyć papieru do pieczenia i delikatnie natłuścić olejem.
Pieczemy w 175st C przez 60 min.
Zostawiamy do przestudzenia. W tym czasie łączymy śmietanę z cukrem pudrem, pokrywamy wierzch ciasta, możemy udekorować również świąteczną posypką. Ciasto możemy przechowywać przez 7 dni w lodówce.