Nie myślałam, że to będzie coś tak obłędnego 😳🙆🏼♀️ Całkiem przez przypadek, a jednak stworzyłam arcydzieło 👌🤤
▪️SKŁADNIKI na ciasto (średnia blacha kwadratowa/prostokątna):
•100g mąki migdałowej
•100g mąki z ciecierzycy
•200g mąki bezglutenowej np. mix Incola Glutenfree
•kostka masła
•jajko
•70g cukru kokosowego np. Jawo2008
•szczypta soli
▪️SKŁADNIKI na farsz:
•słoik musu jabłkowego np. Krokus Przetwory
•3 jabłka
•cynamon i przyprawa do piernika
•cukier puder do ozdoby
▪️WYKONANIE:
W dużej misce wsypujemy suche składniki na ciasto, mieszamy łyżką. Dodajemy jajko i kawałki masła. Ugniatamy rękami, tak by ciasto było jednorodną masą. Formujemy kulkę i odstawiamy do lodówki na godzinę.
Jabłka myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. W rondelku jabłka wraz z musem zagotowujemy, dodajemy przyprawy i chwile na wolnym ogniu podduszamy pod przykryciem. Odstawiamy do wystygnięcia.
Nagrzewamy piekarnik do 175 st C, w tym czasie wyciągamy ciasto i dzielimy na pół. Z jednej części formujemy spód do ciasta, ugniatając palcami. Wykładamy farsz i drugą częścią, którą rozcieramy na tarce o grubych oczkach, przykrywamy wierzch.
Pieczemy przez godzinę, wykładamy z piekarnika, czekamy aż ciasto przestygnie. Posypujemy cukrem pudrem przesianym przez sitko.