Przepis prosty i przyjemny, do tego pyszny i zdecydowanie tańszy od gotowca ze sklepu 🤩
▪️SKŁADNIKI (2 porcje):
-100g ryżu (u mnie ze sklepu @jawo2008.pl / zniżka 10% na kod: apricot)
-100ml napoju roślinnego / mleka + 100ml wody (w razie potrzeby dodajemy jeszcze trochę wody lub mleka)
-ziarna wanilii
-2 łyżki erytrolu lub ksylitolu
-pół budyniu czekoladowego bez cukru
-50g czekolady deserowej belgijskiej @sklep.brat.pl
-szklanka napoju roślinnego / mleka
-2 łyżki erytrolu/ksylitolu
▪️DODATKI:
-czekoladki NutLove (do kupienia w sklepie @fitwomen.pl / zniżka 30% na kod „apricot”)
-sos czekoladowy NutLove
▪️WYKONANIE:
Ryż gotujemy na mleku i wodzie z dodatkiem wanilii oraz słodzika. Co jakiś czas mieszamy, gotujemy pod przykryciem na małym ogniu.
Budyń rozpuszczamy w połowie szklanki zimnego mleka wraz z słodzikiem i pokruszoną czekoladą. W garnku zagotowujemy resztę mleka i wlewamy do tego rozpuszczony budyn. Wyłączamy ogień i mieszamy.
Do pucharków nakładamy ryż i na wierzch budyń. Po przestudzeniu wkładamy do lodówki na 30min.