🇮🇳 Zupa Dhal 🇮🇳
👉 Przepis WEGAŃSKI, BEZGLUTENOWY, bez cukru i laktozy
Idealnie sprawdzi się już teraz, na zimniejsze dni dzięki ostrym przyprawom 🌶️🔥 Oczywiście ostrość zupy sami dopasowujemy do naszych upodobań 😉
Przed podaniem polecam polać wierzch olejem rzepakowym @rzepakowy.olej i dodać szczyptę prażonych nasion słonecznika by podkręcić jeszcze bardziej smak tej pysznej zupy👌
❤️ SKŁADNIKI (4 porcje):
•pół małej dyni Hokkaido
•2 marchewki
•puszka przecieru pomidorowego
•przyprawy: 1 łyżka garam masala, pół łyżeczki kurkumy, 2 łyżeczki papryki słodkiej, pół łyżeczki imbiru, szczypta pieprzu, sól wg uznania
•szklanka czerwonej soczewicy
•woda 1,5L
•puszka mleczka kokosowego
❤️WYKONANIE:
Zetrzyj w robocie kuchennym dynie i marchew lub pokrój na kawałki. Wsyp do garnka, razem z soczewicą, zalej przecierem i dodaj wodę, odrobinę posól. Zagotuj po czym gotuj dalej pod przykryciem na małym ogniu. Po 30min sprawdź czy soczewica i warzywa są miękkie. Zmiksuj na gładki krem.
Wstaw na palnik i włącz ogień ponownie. Dodaj mleczko kokosowe oraz przyprawy i sól. Spróbuj czy jest odpowiednio doprawione.