🇮🇳 Zupa Dhal 🇮🇳


👉 Przepis WEGAŃSKI, BEZGLUTENOWY, bez cukru i laktozy


Idealnie sprawdzi się już teraz, na zimniejsze dni dzięki ostrym przyprawom 🌶️🔥 Oczywiście ostrość zupy sami dopasowujemy do naszych upodobań 😉


Przed podaniem polecam polać wierzch olejem rzepakowym @rzepakowy.olej i dodać szczyptę prażonych nasion słonecznika by podkręcić jeszcze bardziej smak tej pysznej zupy👌 


❤️ SKŁADNIKI (4 porcje):

•pół małej dyni Hokkaido

•2 marchewki

•puszka przecieru pomidorowego

•przyprawy: 1 łyżka garam masala, pół łyżeczki kurkumy, 2 łyżeczki papryki słodkiej, pół łyżeczki imbiru, szczypta pieprzu, sól wg uznania 

•szklanka czerwonej soczewicy

•woda 1,5L 

•puszka mleczka kokosowego



❤️WYKONANIE:

Zetrzyj w robocie kuchennym dynie i marchew lub pokrój na kawałki. Wsyp do garnka, razem z soczewicą, zalej przecierem i dodaj wodę, odrobinę posól. Zagotuj po czym gotuj dalej pod przykryciem na małym ogniu. Po 30min sprawdź czy soczewica i warzywa są miękkie. Zmiksuj na gładki krem. 


Wstaw na palnik i włącz ogień ponownie. Dodaj mleczko kokosowe oraz przyprawy i sól. Spróbuj czy jest odpowiednio doprawione.