Marchewka nie jest wyczuwalna w muffinkach a powoduje że nawet po tygodniu przechowywania ich w lodowce pozostaną nadal wilgotne 🤤 Idealne jako coś słodkiego „do kawy” ale i na śniadanie podawane z jogurtem 🧁
Składniki:
- 3 jajka
- 1 jogurt naturalny/skyr
- 300g marchewki
- 150g mąki (ja użyłam mix mąki orkiszowej, kukurydzianej i grochowej)
- 1 płaska łyżeczka sody
- 80-100g erytrolu/ksylitolu
Wierzch:
- jogurt zmiksowany z owocami (opcjonalnie z odżywką białkową)
- świeże owoce (u mnie jeżyny)
Wykonanie:
Jajka ubijamy z erytrolem przez kilka minut, dodajemy jogurt i dalej miksujemy, dodajemy mąkę i sodę - dalej miksujemy. Na końcu dodajemy marchewkę i mieszamy łyżką.Masę przekładamy do foremek.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180st C i pieczemy 35min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w lekko uchylonym na 10-15min. Wykładamy do przestudzenia.
Dekorujemy jogurtem i owocami.