Moja ulubiona zapiekanka z sosem bolognese oraz faszerowanymi muszlami cannelloni 😋😋 W wersji #wegetariańskie j z rozdrobnionym (widelcem) tofu i serem sojowym a la gouda🌱
Cały przepis znajdziecie na instagramowym koncie @apricot_smile w WYRÓŻNIONEJ ZAKŁADCE pod nazwą „CANNELLONI” 💪🏻 Uprości wam to wykonanie ☺️
Skład:
- pół opakowania cannelloni (250g)
- 500g mięsa mielonego z indyka/kurczaka lub 500g tofu
- 2 czerwone papryki
- duża cebula biała
- puszka pomidorów
- zioła i przyprawy (papryka słodka, oregano, bazylia, majeranek, sól i pieprz)
- oliwa z oliwek
- 1 ser sałatkowy lub 1/2 fety (ok.150g)
- brokuł
- kilka plastrów sera mierzwionego ementaler/gouda lub sojowego
Wykonanie:
Makaron górujemy wg zaleceń na opakowaniu i chłodzimy pod zimną wodą. Gotujemy brokuł al dente. Na patelni podsmażamy pokrojoną cebule i paprykę, dodajemy mięso. Następnie wlewamy pomidory z puszki i przyprawiamy, dodajemy też sól i pieprz. Na malym ogniu górujemy do wyparowania części wody.
Cannelloni przekładamy do naczyń żaroodpornych, faszerujemy kostkami sera i kawałkami brokuła. Całość polewamy sosem pomidorowym z mięsem i układamy na wierzch plastry sera. Posypujemy oregano.
Pieczemy przez 30min w temp 160-170st C