Moja ulubiona zapiekanka z sosem bolognese oraz faszerowanymi muszlami cannelloni 😋😋 W wersji #wegetariańskie j z rozdrobnionym (widelcem) tofu i serem sojowym a la gouda🌱


Cały przepis znajdziecie na instagramowym koncie @apricot_smile w WYRÓŻNIONEJ ZAKŁADCE pod nazwą „CANNELLONI” 💪🏻 Uprości wam to wykonanie ☺️


Skład: 

  • pół opakowania cannelloni (250g) 
  • 500g mięsa mielonego z indyka/kurczaka lub 500g tofu 
  • 2 czerwone papryki 
  • duża cebula biała 
  • puszka pomidorów 
  • zioła i przyprawy (papryka słodka, oregano, bazylia, majeranek, sól i pieprz) 
  • oliwa z oliwek 
  • 1 ser sałatkowy lub 1/2 fety (ok.150g) 
  • brokuł 
  • kilka plastrów sera mierzwionego ementaler/gouda lub sojowego

Wykonanie: 

Makaron górujemy wg zaleceń na opakowaniu i chłodzimy pod zimną wodą. Gotujemy brokuł al dente. Na patelni podsmażamy pokrojoną cebule i paprykę, dodajemy mięso. Następnie  wlewamy pomidory z puszki i przyprawiamy, dodajemy też sól i pieprz. Na malym ogniu górujemy do wyparowania części wody.


Cannelloni przekładamy do naczyń żaroodpornych, faszerujemy kostkami sera i kawałkami brokuła. Całość polewamy sosem pomidorowym z mięsem i układamy na wierzch plastry sera. Posypujemy oregano.


Pieczemy przez 30min w temp 160-170st C