Ciasto jogurtowo-owocowe to pomysł zaczerpnięty z książki @fit_przepisy_od_baletnicy i nieco zmodyfikowany 😋 


Składniki: 

  • 3 jajka 
  • 1 jogurt proteinowy 150g 
  • 150g mąki kukurydzianej 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 80g erytrolu 
  • maliny w żelu od @allnutrition 
  • mrożone owoce leśne/maliny 
  • ulubiony krem (ja użyłam kremu kokosowego, karmelowego i orzechowego z @lidlpolska )

Wykonanie: 

Jajka ubijamy z erytrolem przez kilka minut, dodajemy jogurt i dalej miksujemy, dodajemy mąkę i sodę i dalej miksujemy. Masę przelewamy do formy i na wierzch nakładamy maliny w żelu - łyżeczka delikatnie mieszkamy z góry z ciastem. Następnie posypujemy mrożonymi owocami. 


Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180st C i pieczemy 35min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w lekko uchylonym na 10-15min. Wykładamy do przestudzenia. 


Kroimy w plastry i smarujemy ulubionym kremem, dżemem lub masłem orzechowym.