Ciasto jogurtowo-owocowe to pomysł zaczerpnięty z książki @fit_przepisy_od_baletnicy i nieco zmodyfikowany 😋
Składniki:
- 3 jajka
- 1 jogurt proteinowy 150g
- 150g mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka sody
- 80g erytrolu
- maliny w żelu od @allnutrition
- mrożone owoce leśne/maliny
- ulubiony krem (ja użyłam kremu kokosowego, karmelowego i orzechowego z @lidlpolska )
Wykonanie:
Jajka ubijamy z erytrolem przez kilka minut, dodajemy jogurt i dalej miksujemy, dodajemy mąkę i sodę i dalej miksujemy. Masę przelewamy do formy i na wierzch nakładamy maliny w żelu - łyżeczka delikatnie mieszkamy z góry z ciastem. Następnie posypujemy mrożonymi owocami.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180st C i pieczemy 35min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w lekko uchylonym na 10-15min. Wykładamy do przestudzenia.
Kroimy w plastry i smarujemy ulubionym kremem, dżemem lub masłem orzechowym.