Krem pieczarkowy idealny na każdą porę roku👌🏻 Robiony na warzywnym wywarze bez mięsa 😉 Warzywa z takich zup przeznaczam na sałatkę jarzynową 🥗
Skład:
- włoszczyzna
- cebula
- duży ziemniak
- 750g pieczarek
- 3 serki śmietankowe @hochland_pl - w wersji wegańskiej 🌱 dodajcie 2 śmietanki sojowe
- przyprawy (sól, pieprz biały, kurkuma, lubczyk, ziele angielskie, liście laurowe)
- garść suszonych grzybów leśnych
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki mąki razowej lub zwykłej
Wykonanie:
Włoszczyznę umyć, oczyścić i pokroić. Wrzucić do garnka i zalać wodą. Dodajemy suszone grzyby, ziele, liście laurowe, lubczyk i kurkumę. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy dalej przez 1-2h.
Na patelni podsmażamy na oliwie pokrojone dowolny sposób pieczarki i cebulę. Po 10min dodajemy 2 łyżki mąki razowej i dalej podsmażamy. Po kilku minutach dodajemy serki śmietankowe i dodajemy 2-3 nabierka rosołu (bez warzyw). Górujemy na wolnym ogniu do miękkości (ok.30min).
Z garnka wykładamy warzywa prócz ziemniaka, dodajemy grzyby z serkiem i wszystko miksujemy blenderem na gładką masę. Zagotowujemy wszystko razem.
Podajemy z grzankami oraz natką pietruszki.