Krem pieczarkowy idealny na każdą porę roku👌🏻 Robiony na warzywnym wywarze bez mięsa 😉 Warzywa z takich zup przeznaczam na sałatkę jarzynową 🥗


Skład:

  • włoszczyzna
  • cebula 
  • duży ziemniak 
  • 750g pieczarek 
  • 3 serki śmietankowe @hochland_pl - w wersji wegańskiej 🌱 dodajcie 2 śmietanki sojowe 
  • przyprawy (sól, pieprz biały, kurkuma, lubczyk, ziele angielskie, liście laurowe) 
  • garść suszonych grzybów leśnych 
  • oliwa z oliwek 
  • 2 łyżki mąki razowej lub zwykłej 

Wykonanie:

Włoszczyznę umyć, oczyścić i pokroić. Wrzucić do garnka i zalać wodą. Dodajemy suszone grzyby, ziele, liście laurowe, lubczyk i kurkumę. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy dalej przez 1-2h. 


Na patelni podsmażamy na oliwie pokrojone dowolny sposób pieczarki i cebulę. Po 10min dodajemy 2 łyżki mąki razowej i dalej podsmażamy. Po kilku minutach dodajemy serki śmietankowe i dodajemy 2-3 nabierka rosołu (bez warzyw). Górujemy na wolnym ogniu do miękkości (ok.30min).


Z garnka wykładamy warzywa prócz ziemniaka, dodajemy grzyby z serkiem i wszystko miksujemy blenderem na gładką masę. Zagotowujemy wszystko razem. 


Podajemy z grzankami oraz natką pietruszki.