Gryka jest świetnym produktem do pieczenia ciast :-) Dlaczego?!? Bo ciasto nie staje się suche jak wióry, a ma miękką i wilgotną strukturę. Mniammm... W połączeniu z orzechami włoskimi i laskowymi, przyprawą piernikową i kakao tworzy się smaczne oraz aromatyczne połączenie <3 Ciasto jest bez dodatku cukru, bo słodycz uzyskałam dodając dojrzałe banany.
Moje GRYCZANE CIASTO PIERNIKOWE można połączyć z ulubionymi powidłami lub dżemem. Będzie to idealny przepis na niedzielną herbatę bądź kawę z bliskimi ;-)
- 2,5 szklanki mąki gryczanej - zmielona biała kasza gryczana firmy Lestello
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/2 szklanki orzechów laskowych
- 2 łyżki przyprawy piernikowej lub cynamonu
- 4 łyżki kakao
- 2 miarki białka czekoladowego Vegan Blend firmy MyProtein (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 2 szczypty soli morskiej/himalajskiej
- 3/4 szklanki mleka roślinnego
- 1/3 szklanki oleju kokosowego
- 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 6 łyżek wody
- 4 banany
Wykonanie:
Suche składniki wsypujemy do dużej miski i dokładnie mieszamy. Następnie siemię lniane łączymy z wodą i czekamy aż napęcznieje. 3 banany miażdżymy widelcem. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy.
Ciasto
przekładamy na blachę prostokątną lub kwadratową wyłożoną papierem do
pieczenia. Na wierzch układamy plasterki banana. Pieczemy przez 50 min w temp. 175st C (bez termoobiegu).
Podajemy z powidłami lub dżemem.