listopada 23, 2016
Czekoladowe naleśniki z twarogiem jabłkowo-gruszkowym (wegańskie, bez jajek, mleka i cukru)
Czy są tu jacyś WIELBICIELE NALEŚNIKÓW?!?! Ten przepis to prawdziwa PETARDA! Są przepysznie czekoladowe i aksamitne w smaku, a do tego przygotowałam obłędny roślinny 'twarożek' w jesiennym klimacie <3
To przepis wart słodkiego grzechu :-P Sami zobaczcie jaki pyszny i jaki prosty...
Składniki na NALEŚNIKI (4 średnie szt):
- 1 szkl mąki orkiszowej
- 400-500 ml wody (w zależności od tego czy dodajemy białko roślinne)
- 30g białka czekoladowego Vegan Blend firmy MyProtein
- 2 czubate łyżki kakao
- erytrol wg uznania
- szczypta soli
- 4 płaskie łyżeczki oleju kokosowego (1 łyżeczka/ 1 naleśnik - do smażenia)
- gruszka
- jabłko
- 1 opakowanie naturalnego tofu
- cynamon wg uznania
- odrobina imbiru
Dodatki:
- jagody goji
- pekany
->Naleśniki: Suche składniki wsypać do miski i dokładnie wymieszać. Wlać 3/4 wody i ponownie wymieszać. Gdy uznamy, że wody jest za mało, dolewamy jeszcze trochę, by ciasto ładnie rozlało się na patelni!
Naleśniki smażymy na oleju kokosowym na dobrze rozgrzanej patelni. Po usmażeniu delikatnie układamy na talerzu i czekamy aż ostygną - staną się bardziej zwarte i nie będą się rozpadać. W tym czasie robimy farsz.
->Farsz: Gruszkę i jabłko kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do rondelka. Smażymy owoce do momentu odparowania nadmiaru wody. Dodajemy cynamon i imbir w proszku. Tofu miażdżymy widelcem i mieszamy z owocami.
Naleśniki przekładamy farszem i dekorujemy bakaliami.
Naleśniki smażymy na oleju kokosowym na dobrze rozgrzanej patelni. Po usmażeniu delikatnie układamy na talerzu i czekamy aż ostygną - staną się bardziej zwarte i nie będą się rozpadać. W tym czasie robimy farsz.
->Farsz: Gruszkę i jabłko kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do rondelka. Smażymy owoce do momentu odparowania nadmiaru wody. Dodajemy cynamon i imbir w proszku. Tofu miażdżymy widelcem i mieszamy z owocami.
Naleśniki przekładamy farszem i dekorujemy bakaliami.